Hlavní navigace

Microsoft údajně zvažuje, že by Windows Phone poskytl zdarma, aby neztratil HTC

4. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není velkým tajemstvím, že se tchajvanské firmě HTC nedaří. Ve třetím čtvrtletí skončila poprvé ve ztrátě. Zařízení s Windows Phone jí velké zisky nepřinesla. O něco lépe je na tom produkce telefonů s Androidem, ovšem ani model One se neprodává tak dobře, jak společnost doufala. Nelze se divit, že se nechce dále pouštět směrem, jenž jí mnoho peněz nevydělal. Další telefony s Windows Phone podle Bloomberga proto neplánuje.

To je jiná informace, než kterou jsme zaslechli v srpnu. Tehdy se HTC ještě dušovalo, že operační systém neopustí a snad dokonce vydá variantu povedeného modelu One s Windows Phone.

Tip: HTC přijde o zvučného partnera, Beats Audio se chce vykoupit z jeho područí

Microsoft se každopádně údajně snaží, seč může, aby zástupce HTC přesvědčil, aby od odchodu upustili. V tuto chvíli neexistuje mnoho výrobců, kteří by zařízení s Windows Phone vyráběli, byť se situace zlepšuje. Naprostou většinu přístrojů s mobilními dlaždicemi v tuto chvíli produkuje Nokia, jejíž mobilní divizi Microsoft kupuje. Redmondští se logicky snaží, aby HTC z dlaždicového vlaku nevystoupilo.

Teď se podržte. Microsoft je dokonce tak zoufalý, že s HTC řeší možnost, že by operační systém poskytl zadarmo. Kritici často poukazují na to, že pokud chce firma uspět, měla by Windows Phone zbavit nemalého poplatku. Google za Android také nechce nic, byť výrobci zařízení musí platit aspoň licenční poplatky. Zadarmo proto ve výsledku není ani tato otevřená platforma.

 

K dalším nápadům Redmondských, jak udržet HTC na palubě, patří převedení Windows Phone na telefony, které byly původně vydány s Androidem. Jak jsem naznačil výše, o případné modifikaci modelu One, aby na něm běžela Windows Phone, HTC dříve minimálně uvažovalo.

Tento úkol by tak proveditelný nebyl a firma by nemusela utrácet horentní sumy na vývoj a design zcela nového hardwaru. Ovšem Microsoft přispěchal s nápadem, že by Windows Phone mohla klidně být druhým operačním systémem. Není jasné, zda byste si systém vybrali při objednávce, nebo by v každém telefonu skutečně byly přítomné oba. Ani nevíme, jestli Redmondští nakonec HTC ke spolupráci přemluví.

MMF24

Co kdyby na tomto telefonu běžela Windows Phone?

Zdroj: Bloomberg via WMPoweruser