Hlavní navigace

Microsoft ukázal tablet budoucnosti. Ovládá se perem a prstem současně [video]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oddělení Microsoft Research pracuje na nové technologii, která by dovolila na tabletu najednou používat stylus i prst. Oba ovládací prvky by se mohly doplňovat. Firma to ukázala ve třech aplikacích. Ve všech jde o to, že pomocí prstů lze ihned zvětšovat obraz a že palcem je možné vyvolat widget s nabídkou a výběrem nástrojů. Nahradil by tak puk Surface Dial.

V Excelu tak lze rychle přepínat režim stylusu. Jestli má sloužit pro psaní rukou, nebo výběr buněk. Palcem půjde vybrané buňky zkopírovat, perem se pak přenesou na nové místo. Prstem půjde také měnit barvy buněk atd.

V prohlížeči je možné oba ovládací prvky kombinovat pro snadné procházení více otevřených panelů. Pokud byste něco ručně psali do formulářů, prst bude posouvat plochu pro kreslení a bude sloužit pro opravy rozpoznaných znaků/slov. A nakonec při kreslení v editoru je možné prstem rychle měnit barvy, nástroje, průhlednost nebo pořadí vrstev.

CS24

Není jasné, jestli se technologie dostane ještě do současných tabletů Microsoftu, nebo bude dostupná až v příštích generacích. Zařízení na ukázce ale vypadá jako Surface Pro 4 a Surface Pen. Teoreticky by tak nové ovládání mohl fungovat i u současných produktů.