Hlavní navigace

Microsoft ustoupil Kasperskému. Windows 10 nebude vnucovat vlastní antivir

10. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: qimono / Pixabay

Ruská bezpečnostní společnost Kaspersky Lab před dvěma měsíci podala stížnost k Evropské komisi, aby prošetřila možné monopolní chování Microsoftu. Kasperskému vadí přitvrzující se pravidla ve Windows, kde se Microsoft snaží prosazovat své bezpečnostní řešení Defender na úkor softwaru třetích stran. Při upgradu na novou majoritní verzi Windows 10 může kvůli ztrátě kompatibility přestat cizí antivir fungovat, tak jej systém vypne. A pokud vyprší jeho licence, v systému se objeví jen malé notifikační okénko, a zapne se Defender. Microsoft ještě v červnu výtky Kasperského bagatelizoval, ale teď vydal novou zprávu, podle níž přece jen svou politiku upraví.

Windows 10 na podzim 2017

S příchodem Fall Creators Updatu se budou systém i antiviry chovat trochu jinak:

KL24

  • Microsoft bude těsněji spolupracovat s vývojáři třetích stran a dá jim více času na testování, aby při upgradu Windows 10 nebyly problémy s kompatibilitou.
  • Jakmile vyprší licence antiviru třetí strany, systém nebude upozorňovat notifikačním proužkem, který lze snadno přehlédnout, ale velkým oknem, které si vyžádá aktivní účast uživatele. Ten si zvolí, jestli prodlouží licenci původního softwaru, nebo jej zruší a aktivuje Windows Defender.
  • Tvůrci třetích stran budou moci notifikace a varovné obrazovky uživatelům zobrazovat před vypršením i po vypršení licence.

Kaspersky už na změnu politiky zareagoval. „Jsme naprosto spokojení se změnami, které budou zahrnuty ve Windows 10 Fall Creators Updatu. Podnikneme veškeré kroky ke stažení stížností a informujeme úřady, že proti Microsoftu už nic nemáme.“ Redmondští tak – zdá se – našli kompromis, který bude vyhovovat jemu, cizím antivirům i uživatelům.

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-151-zneu%C5%BE%C3%ADv%C3%A1-microsoft-monopoln%C3%AD-postaven%C3%AD-v%C5%AF%C4%8Di-antivir%C5%AFm/

Byl pro vás článek přínosný?