Hlavní navigace

Microsoft útočí na Dokumenty Google. Prý nestojí za riziko

13. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podobným přestřelek mezi firmami jsme zažili mnoho. Microsoft se svého času v rámci předvádění výhod svých řešení dokonce uchýlil k tomu, aby úžasnými grafy dokázal, že Linux je pro firmy dražší řešení. (Čímž nechtěně přiznal, že v operačním systému, jehož tržní podíl se na osobních počítačích dlouhodobě pohybuje v jednotkách procent, vidí zdatného soka a bojí se ho.) Tentokrát se pustil do Google Docs. A opět tím dle mého přiznává, že má nahnáno.

Tip: Microsoft chystá zásadní inovaci. Excel porozumí „lidským příkazům“

Cloudová řešení se prosazují především díky Googlu. Ten nám kdysi ukázal, že k e­‑mailu lze pohodlně přistupovat přímo v prohlížeči, a že tedy není třeba se ke schránce připojovat z komplikovaných e­‑mailových klientů. Podobně nám firma ukázala, že na příležitostné psaní dokumentů nám může stačit příjemně jednoduchý textový editor, který rovněž běží v prohlížeči.

K výhodám tohoto řešení patří také to, že se nemusíte zaobírat zdlouhavou instalací a nastavováním softwaru. Své dokumenty si přečtete na libovolném počítači, stačí otevřít prohlížeč. V čerstvém propagačním videu Microsoft říká, že používat Dokumenty Google nese zbytečné riziko. Je pravda, že kompatibilita mnohdy není ideální. Microsoft má své formáty a s nimi si nic neporadí tak dobře jako software z Redmondu.

 

Do propagačního videa si firma najala herce Roba Schneidera a Christophera Reida. Rovněž spustila web www.whymicrosoft.com. Microsoft ale divákem hezky manipuluje. S dokumenty, které vytvoříte přímo v Google Docs, problémy mít nebudete. Existují rovněž jiné otevřené formáty, jež nespravuje pouze jedna společnost. Redmondští si ostatně v minulosti slízli kritiku za to, že by se měli stát jedinými správci otevřeného a celosvětově používaného formátu.

Když budete používat například LibreOffice a ukládat do formátů OpenDocument, můžete pro změnu říci, že takové dokumenty nedokáže řádně zpracovat Microsoft Office. Jak přímý útok na Google vnímáte vy?

CS24

Zdroj: Office 365