Hlavní navigace

Microsoft uvede raději Lumie 950 a 950 XL, chystá mobil Surface [spekulace]

17. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V této novince jednou ranou sejmeme čtyři mouchy týkající se nových Lumií a Windows 10 Mobile. Za prvé se objevily spekulace popocházející odněkud z Číny, že nová generace Lumií neponese v číslování čtyřicítku. Místo toho povýšíme na padesátku, čili např. místo modelů 940 a 940 XL, o nichž se už celkem s jistotou ví, že letos dorazí, se dočkáme Lumií 950 a 950 XL.

Od vydání poslední vlajkové lodě uplynula – a ještě uplyne – dlouhá doba, navíc jsme už nějaké zástupce řady x40 měli. Šlo o Lumie 540, 640 a 640 XL. Nové telefony budou k mání někdy na podzim, takže časové prodleva dává změně označení za pravdu. Navíc současné modely z řady x40 pohání Windows Phone 8.1. V budoucnu nás ale čekají přístroje s Windows 10 Mobile.

Také platí, že Microsoft vynechal devítku a přeskočil z Windows 8.1 na Windows 10. Přesto, vzhledem k důvěryhodnosti zdroje bychom se zase tak nedivili, kdyby ke změně označení chystaných smartphonů nakonec nedošlo. Jdeme dál.

 

Patrně vás to nepřekvapí, ale podle Digitimes by levné Lumie měly být osazeny procesorem Snapdragon 210. Aktuální levné modely používají Snapdragon 200. Nová verze SoC Lumiím přinese kromě lepšího výkonu rovněž LTE, BT 4.1 nebo hardwarově akcelerované H.265. Cena těchto mobilů by se měla pohybovat kolem 80 dolarů, resp. 73 eur. Zatím nic nenaznačuje, že by měl operační systém od Microsoftu používat čipy od MediaTeku.

Objevily se naproti tomu první náznaky, že si Windows 10 Mobile budou rozumět s konkurenční procesorovou platformou od Intelu. Důkazy byly objeveny v systémových souborech. Mělo by se konkrétně jednat o Atomy x3 (kdysi byly známy jako SoFIA). O tom se už dříve spekulovalo, ale teď jsme dostali další potvrzení, že telefony s jinými než armovými procesory budou moct vznikat.

Podporovány by dále měly být procesory Atom x5 a x7 a také dokonce APU Carrizo od AMD. Tyto procesory ovšem mohou výrobci využívat rovněž v tabletech. Možná je uvidíme spíš tam. Navzdory tomu, že budou podporovány některé 64bitové procesory, mobilní edice Windows 10 by měla být pouze 32bitová. S Atomy souvisí další drb.

MMF24

Microsoft údajně chystá mobil pod značkou Surface. Samozřejmě vyrábí Lumie, takže proč by dělal něco takového? Když půjdeme do důsledků, tak potenciální důvod objevíme. Tabletopočítače Surface slouží jako vzor pro ostatní výrobce, aby viděli, jak vypadá pořádný a zajímavý stroj s Windows. Smartphone Surface s procesorem od Intelu by jako vzorové zařízení sloužit mohl zrovna tak.

Zdroj: Weibo via WinBeta
Digitimes via Softpedia
OneTile.ru via WMPoweruser