Hlavní navigace

Microsoft uvedl Windows 8.1 Preview, lepší e-mail a dotekový Office

26. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oproti předchozím dvěma rokům si Microsoft primárně vývojářskou konferenci nenaplánoval na podzim, nýbrž na letní období. Naznačil nám tím dopředu, že letos nová Windows uvidíme dříve než v říjnu? Steve Ballmer v každém případě krátce poté, co nakráčel na pódium, jasně řekl, že Microsoft vidí budoucnost v častém vydávání nových produktů. Na nová Windows ani Office nebudeme čekat tři roky.

O kratších vývojových cyklech něco vypovídá přes 800 vylepšení, které Microsoft pro Windows 8 od uvedení připravil. Ani během čekání na Windows 8.1 jsme se tedy rozhodně nenudili. Dále prý se dočkáme spousty tabletů v nacházejících měsících. Šokováni nejsme, vylepšené Osmičky budou lépe podporovat jak menší, tak větší obrazovky.

Všechno jsme vylepšili. I klávesnici

Většina nových funkcí a vylepšení již dávno unikla, proto jsme se z velké části dočkali pouze shrnutí novinek ve Windows 8.1. Ano, viditelné tlačítko Start se vrátí, bude možné spouštět počítač na pracovní plochu místo do Metra, příchozí hovor ve službě Skype přijmete rovnou ze zamykací obrazovky atp. Multitasking bude také vylepšený, jak jsme slyšeli. Přes obrazovku roztáhnete několik dotekových aplikací.

Tip: Jaká máme očekávání? Deset důvodů, proč se těšíme na Windows 8.1

Důležité je ale také to, jak se zlepší podpora více obrazovek. Představovali jste si, že bude snadné mít na dvou obrazovkách roztroušených několik dotekových aplikací? Teprve Windows 8.1 naplní naše sny. V podstatě kompletně bude předěláno vyhledávání. Bing bude hledat nejen na lokálních úložištích, ale i na internetu. Výsledky hledání vám naservíruje, aniž byste museli do prohlížeče. Vyhledávání skrze Šém nám poslouží, ať už potřebujeme najít cokoli.

 

Otázka zní, jak si Šém povede v našich podmínkách. Zatímco s počasím od Bingu máme dobré zkušenosti, standardní hledání na webu nás neohromilo. Kvalita uživatelského zážitku bude kvůli integraci služeb stále více závislá na tom, jak jsou podporovány samotné služby na pozadí. Bing se navíc otevírá všem vývojářům světa, kteří jej mohou využít ve svých aplikacích. Pokud jsme něco nevěděli dopředu, pak to byla vylepšená softwarová klávesnice.

TipStručný (a přesto vyčerpávající) přehled novinek ve Windows 8.1

Když začnete psát, Windows vám poskytnou několik návrhů. Jak vybrat vhodné slovo? Nově budete moci nechat ruce v původní poloze a provést gesto na klávese mezerník, díky němuž vyberte jedno z nabízených slov. Díky za lepší komfort. Kromě toho budou některé klávesy ukrývat více možností. Když jednu takovou podržíte, rozevře se strom s dalšími možnostmi.

Vyhledávání skrze Šém je univerzální
Vyhledávání skrze Šém je univerzální

Pošta na úrovni

O nových a vyšperkovaných aplikacích jsme věděli, ale teprve teď jsme se dozvěděli něco konkrétního. Notně vylepšený poštovní klient bohužel ve Windows 8.1 Preview není dostupný. Ukázka nás ale potěšila. Pošťák dovede odfiltrovat reklamní e-maily od osobních. Podobná funkce mimochodem není neznámá poštovní službě Outlook.com od stejné firmy. Dalo by se říct, že aplikace pro Windows 8.1 se v podstatě učila od starší webové sestry. Osaháme si ji ale zřejmě až s finálním vydáním operačního systému.

Tip: Windows Blue unikla. Čekejte více personalizace a malé dlaždice

Lidé přítomní na akci Build 2013 se těšili z novinek kolem streamovací hudební služby a inteligentního sestavování seznamů stop, my můžeme pouze smutně konstatovat, že se stále těšíme, až se bude služba dostupná v Česku. Každá aplikace od Microsoftu však projde aspoň malými úpravami. Více integrace s Bingem nepřekvapilo. S tímto vyhledávačem budeme dokonce moci vyhledávat recepty a seznamy požadovaných surovin.

Kdybyste se při vaření ušpinili, nemusíte sahat prstem na obrazovku. Čerstvá aplikace místo toho aktivuje kameru a dovolí vám navigovat se dále gesty. Na pódiu se na chvíli objevil Xbox One, aby nám Microsoft předvedl, jak se zlepšilo streamování obsahu z počítače do konzole. Sdílení dokonce získalo vlastní přihrádku v Šému.

Poštovní klient převezme funkce od webového Outlooku
Poštovní klient převezme funkce od webového Outlooku

Plně doteková Office. A Facebook!

K dalším slibům z minulosti patří uvedení plně dotekových aplikací ze sady Microsoft Office. Ta mají v tuto chvíli ještě kus cesty před sebou, než se dopotácí do finále, avšak ukázka nás uklidnila – Microsoft skutečně připravuje dotekový Office. Předvedená alfaverze PowerPointu byla určena pro Windows RT. (Ne, Microsoft v tuto chvíli nepočítá s tím, že by Windows pro procesory ARM uložil k ledu. Nic takového nepřipustil.)

Ačkoli jsme toho na vlastní oči moc neviděli, víme jedno. V letošním roce na trh v dotekovém provedení vstoupí trio nejpopulárnějších aplikací: Word, Excel a PowerPoint. Ve srovnání s desktopovým balíčkem Office 2013, který drobná vylepšení pro dotekové ovládání obsahuje, půjde o vítané novinky. Oceníme je minimálně na tabletech. Dosud byl pro Metro vydán OneNote. Budou ostatní aplikace rovněž k dispozici zdarma?

I protože se jejich funkcionalita má podobat Office Web Apps, soudíme, že ano. Operační systémy s dlaždicovým rozhraní v tomto roce navštíví i další známá jména. K nejočekávanějším bezpochyby patří Facebook. Dostaví se také sociální čtečka zpráv Flipboard. Kdy vývojáři uvolní Facebook, nevíme, Flipboard ale bude stoprocentně dostupný v tomto roce.

Na desktop jsme nezapomněli

Novinky pro vývojáře nemá smysl zevrubně rozebírat. Vypíchněme proto v několika větách důležité věci. Visual Studio 2013 měří, jak si aplikace vede z hlediska výkonu. Analýza vám pomůže s optimalizacemi. Prozradí vám dokonce, jak si aplikace povede na různě výkonných zařízeních. Microsoft rovněž usnadňuje integraci se svými cloudovými službami jako Azure. Když se bavíme o technických záležitostech, redmondský gigant potvrdil podporu WebGL v Internet Exploreru 11.

Nejen vývojáře Microsoft láká na vylepšený Windows Store. Uživatele potěší hezčí a bohatší zpracování nebo automatické aktualizování zakoupených aplikací. Hodnocení a popisky budou více na očích. Nebude ani problém s objevováním podobných aplikací. Důraz bude nadále kladen i na desktop. Microsoft jako by si uvědomil, že ten tu s námi vydrží ještě pěkných pár let. I toto prostředí proto bude prvky lépe škálovat s rostoucím rozlišením.

O zvětšování se stará systém, programy se kvůli tomu upravovat nemusí. Windows 8.1 zdvihnou limity a maximální hodnota zvětšení stoupne ze 150 % na 200 %. Ani na obrazovkách s vysokou hustotou bodů proto nebudou prvky a texty titěrné. Aplikace, které ale na vyšší škálování připraveny nebudou, prý mohou mít problém s ostrostí písem. Jaká bude realita?

Těšte se na více rozměrů dlaždic
Těšte se na více rozměrů dlaždic

Práce se nezastavily ani na rozhraní DirectX, které nabídne další možnosti, jak vyprodukovat krásnější a úspornější hry. Tiskárnu má doma každý druhý, ale 3D tiskárnu? Kdybyste se stali jejími šťastnými majiteli, vězte, že Windows 8.1 ji jako jediný systém podporují nativně. Aplikace budou mít k tomuto zařízení přístup také. Stačí zajít do Šému.

Veledůležitý Bing

Snad vůbec poprvé se společnost rozhovořila o Bingu jako o platformě. V posledních měsících jste si mohli všimnout jeho vzrůstajícího významu. Integrován je stále více do Windows obecně, méně často si vzpomenete na Office nebo Xbox. Bing se propracoval prakticky do všech produktů od Microsoftu. Xbox 360 byl obohacen hlasovými příkazy, které se ale dostanou na další úroveň s konzolí Xbox One.

Mapy ve Windows 8.1 budou obohaceny o 3D snímky. Na pozadí všeho bude opět Bing. Jeho inteligence se projeví v okamžiku, kdy vás bude např. zajímat konkrétní budova. Stačí se zeptat, kdo ji navrhl, a vyhledávač vám okamžitě odpoví. Hlasové příkazy mu nejsou cizí a vývojáři s ním konečně mohou dělat, co se jim zlíbí. Dostanou do rukou tak komplexní službu, že výsledné aplikace mohou být převelice zajímavé.

Doteková zařízení budou dostupnější

Microsoft předvedl roztomilého robůtka ze stavebnice Lego. Jeho hlavu tvořil tablet. Jiným tabletem lze robota ovládat, přenos z integrované kamery zprostředkuje Wi-Fi. Malé stvoření posloužilo jako oslí můstek k představení nových strojů s Windows 8.1. Samsung Ativ Book 9 Plus s velmi vysokým rozlišením 3200 × 1800 bodů nebyl první ani poslední. Řeč přišla i na tablety s Windows RT.

Tip: Aplikace ve Windows 8.1 budou podporovat režim zobrazení na výšku

KL24

Celkově nám Microsoft příliš nového neřekl, většinu věcí jsme věděli předem a mohli jste se o nich dočíst v našem zpravodajství. Proto se nebudeme zbytečně opakovat v tom, jaké uživatelsky zajímavé novinky přinese Úvodní obrazovka nebo desktop. V případě zájmu zamiřte do sekce věnované Windows 8.1. Nadšenci pak mohou rovnou stáhnout Windows 8.1 Preview.

Byl pro vás článek přínosný?