Hlavní navigace

Microsoft už ve Finsku bez souhlasu nebude instalovat aplikace či měnit chování oken

6. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Následky agresivní akce, kdy bylo možné zdarma přejít na Windows 10, Microsoft pronásledují dodnes. Finsko se k jeho strategii postavilo odmítavě.

Microsoft prvním rok po vydání Windows 10 upgrade na tento systém za určitých okolností nabízel zdarma. Ačkoli to byla zajímavá a s ohledem na historii nevídaná nabídka, ne každý jí chtěl využít. Což je v pořádku. Jenže Microsoft potřeboval, aby na Desítky přešlo co nejvíce počítačů a začal upgrade lidem více a více nutit. Přepracovával dialog s nabídkou tak, aby nebylo zjevné, jak nabídku odmítnout. V jednom bodě, který považuji za vyloženě špatný, změnil chování dialogu tak, že křížek v záhlaví okno sice zavřel, ale nedošlo tím k odmítnutí nabídky. Naopak jste zavřením okna souhlasili, že instalace proběhne. Což řadu lidí zmátlo, takhle to předtím nefungovalo. Svého času jsem tvrdil, že taková agresivní strategie může být kontraproduktivní a zbytečně poškozuje jméno firmy i samotný produkt. Objevily se i žalobyvyrovnání.

Finsko kárá Microsoft

S následky svého chování se Redmondští potýkají dodnes. Čerstvě vyšlo najevo, že se Microsoft ve Finsku s úřady dohodl na tom, že již nebude spotřebitelům a spotřebitelkám nutit instalaci aplikací bez jejich výslovného souhlasu. Stejně tak nebude měnit chování tlačítka pro zavírání oken tak, že se najednou bude chovat výrazně jinak, než na co jsou uživatelky a uživatelé zvyklí.

Podobné upgrady zdarma se už nejspíš objevovat nebudou, ale kdyby k podobné situaci došlo, nebude už Microsoft smět používat nečestné praktiky sociálního inženýrství. Je ovšem otázka, zda se takto firma bude chovat jen ve Finsku, nebo i v dalších zemích. Pro její dobro doufám, že k podobnému debaklu nedojde už nikdy a nikde ve světě.

MMF24

Takhle nabídka vypadala v době před vydáním Windows 10. Upgrade jste mohli rezervovat, zavřením okna jste ale s instalací nesouhlasili Takhle nabídka vypadala v době před vydáním Windows 10. Upgrade jste si mohli rezervovat, zavřením okna jste ale s instalací nesouhlasili

Finské úřady kritizují i moment, kdy se Windows 10 stal doporučenou aktualizací. Běžný člověk o podobných věcech nemá ponětí. Microsoft se odkazoval k tomu, že např. informaci o změněném chování dialogu s nabídkou upgradu zveřejnil na svém blogu. Který ovšem si běžný člověk nečte, co si budeme povídat. I podle úřadu Microsoft nemůže předpokládat, že se k dané informaci každý dostane pomocí sítě složité odkazů.

Není možné předpokládat souhlas s instalací systému, když někdo nabídku jednoznačně neodmítne. Naopak je nutné získat výslovný souhlas k instalaci. Finsko aplikaci pro získání Windows 10 považuje za přímý marketingový nástroj, jenž byl do počítačů nainstalován bez souhlasu majitelek a majitelů. S tím souhlasím a podotýkám, že jiný případ je už pak samotný Windows 10, kde je upgradování od začátku prezentovanou povinností a přirozenou součástí životního cyklu produktu.