Hlavní navigace

Microsoft v Evropě možná přijde o značku SkyDrive. Projel soud s firmou BSkyB

2. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spory o značku nejsou ničím výjimečným. Google před lety v Německu nesměl používat Gmail, jeho e-mailová služba proto musela být pojmenována jako Google Mail. Vytáhněme mladší případ. Microsoft své hranaté rozhraní pojmenoval jako Metro, v záchvatu paniky z žaloby (opět od německé firmy) ale od tohoto označení upustil. Tentokrát má redmondský gigant trable se SkyDrive. V Británii projel soudní spor, kde placený satelitní poskytovatel televizního vysílání zažaloval Microsoft za neoprávněné použití slova Sky.

Tip: Novinky ve SkyDrive: rychlejší nahrávání a prohlížení všech fotoalb

Televizní společnost se totiž nazývá British Sky Broadcasting Group plc, zkráceně se pak označuje jako BSkyB, a na trhu je pak známa pod prostou značkou Sky. Co čert nechtěl, zaregistrovala si slovo Sky jako obchodní značku s platností k 6. březnu 2006. Platí to i pro sektor počítačů a komunikačních služeb, kde operuje Microsoft. O pár let později, konkrétně 5. června 2002, došlo k rozšíření platnosti obchodní značky na služby sloužící k ukládání dat (zjednodušeně řečeno).

Z toho, co jsme viděli v dokumentaci, Microsoft skutečně bez dalších pochybností používá Sky neoprávněně. Jestli se nám to líbí, je věc úplně jiná. Redmondští se v posledních měsících opravdu snažili cloudové úložiště zlepšit, nabízejí i výhodné předplatné s větší kapacitou. Soud každopádně rozhodl ve prospěch BSkyB, což znamená, že v celé Evropské unii Microsoft nadále nesmí používat značku SkyDrive.

 

Eventuálně bude platit nemalé sumy za její používání. Společnostem každopádně nic nebrání v tom, aby se dohodly na tom, že SkyDrive si názvu ponechá. Jestli bude televizní společnost souhlasit, je ve hvězdách. Dříve provozovala úložiště Sky Store & Share, ne nepodobné tomu redmondskému. Že se ale Redmondští připravují na případné přejmenování služby, naznačuje obrázek z testovacího sestavení Windows 8.1.

Microsoft podle všeho do svého operačního systému přidal označení Microsoft Drive. Aktuálně prý zobrazení dosáhnete úpravou registru. Z dalších novinek kolem SkyDrive ještě vypíchněme uvolnění klienta SkyDrive Pro pro Windows 8 a iOS.

MMF24

Microsoft Drive se může stát novým názvem pro SkyDrive
Microsoft Drive se může stát novým názvem pro SkyDrive | Foto: BetaArchive

Zdroj: England and Wales High Court via The Verge
WinBeta | Office 365 technology