Hlavní navigace

Microsoft varuje uživatele před falešnými výzvami k aktualizaci Javy

29. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

S jistotou můžeme prohlásit, že Java nemá na růžích ustláno. Trápí ji časté zranitelnosti, nekvalitní opravy ze strany Oraclu, a v důsledku toho oprávněná špatná reputace. Svých problémů má více než dost. K její smůle (i k té naší) se do situace vložili ještě lidé, kteří chtějí vydělat na uživatelích bažících po zabezpečení počítače. Protože aktualizovaný software je jedním ze základních předpokladů k bezpečnému používání počítače a surfování po internetu, je jasné, že na falešné výzvě k přechodu na poslední verzi programu bude vždycky možné něco utrhnout.

Tip: Tipy pro zabezpečení Javy. Váš počítač už nikdo snadno nenapadne

V posledních dnech se nejen hodně mluvilo o děravé Javě, objevily se naneštěstí ještě falešné výzvy k aktualizaci Javy. Malware se sám presentuje jako Java Update 11, kopíruje tedy značení poslední verze aplikace. Splést se proto není tak těžké. Jako obvykle byste ale museli spustit soubor, konkrétně javaupdate11.jar. Javovský balíček obsahuje dva další, tentokráte běžně spustitelné soubory up1.exe a up2.exe. Nemusíme dodávat, že byste se neměli vůbec odvažovat ke spuštění některého z těchto kousků. Pokud na falešnou aktualizaci narazíte, raději ji ihned smažte.

 

Na hrozbu začal upozorňovat dokonce sám Microsoft. Předchozí údaje o problému pochází z ruských laboratoří Kaspersky Labs. Pokud Javu nevyžaduje některá z vámi používaných aplikací, z počítače ji úplně odstraňte, případně ji vypněte ve svém prohlížeči. Nedávno jsme vám také nabídli návod, jak zvýšit zabezpečení Javy. Poslední verzi softwaru stáhnete vždy z webu Java.com. Vybavte se rovněž dobrým antivirovým programem.

KL24

Centrum akcí vám mj. prozradí, že je váš počítač v ohrožení kvůli vypnutému antiviru
Centrum akcí vám mj. prozradí, že je váš počítač v ohrožení kvůli vypnutému antiviru

Zdroj: CNET | Microsoft via WinBeta

Byl pro vás článek přínosný?