Hlavní navigace

Microsoft vsází na hlasové ovládání

11. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tellme, divize Microsoftu, pracuje na aktualizaci pro Windows Phone 7, která se nám zaryla do paměti především díky kódovému označení Mango. Zajímavě zní, co z jejich úsilí vlastně vznikne. Telefon se naučí číst uživatelům textové zprávy. Zatímco budete na telefonu například procházet web nebo hrát Angry Birds, uslyšíte znění příchozí textovky. Ušetřený čas zmiňovat nemusím.

A co víc, zprávy k odeslání nebudete muset psát, pouze je telefonu nadiktujete a ten váš hlas převede na text. Budoucnost, kde se řada věcí ovládá gesty a hlasem, začíná. Kinect pro Xbox 360 rovněž rozumí základním hlasovým povelů a kamerka snímá vaše pohyby, z nichž vyvozuje vaše přikazy.

V podstatě jsou další na řadě Windows, protože oproti Windows Phone a Kinectu v tomto ohledu zaostávají. Windows 8 budou zcela jistě rozumět mnoha hlasovým příkazům, což dává smysl vzhledem k nástupu dotykového ovládání. Myš by v některých ohledem mohl suplovat váš hlas (v kombinaci s gesty). Chystaný operační systém hodně staví na technologii HMTL a právě jeden konkrétní tag ve specifikaci HMTL5 umožňuje zpracovávat hlas. Tady Microsoft myslí hlavně na vývojáře aplikací, kteří budou zřejmě schopní vytvářet programy reagující na hlasové příkazy.

Zdroj: Neowin a ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?