Hlavní navigace

Microsoft vydal novinkami nejnapěchovanější Windows 10 Insider Preview za dlouhou dobu

9. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Na co se můžete těšit? Více nového designu, zase zajímavější Edge a pak na milion drobností.

Na pokračování programu Windows Insider jsme si museli počkat celé tři týdny. Čekání za to stálo, protože nové sestavení přináší spoustu novinek. Připomínám, že původně chtěl Microsoft nové vydání Windows 10 Insider Preview nabídnout v minulém týdnu, jenže se něco nepovedlo a k počítačům a mobilům zamířilo interní sestavení 16212. Toto fiasko nám aspoň pomohlo odhalit kousek budoucnosti. Včera večer na počítače a tablety zamířil Windows 10 Insider Preview build 16215, na smartphony pak Windows 10 Mobile Insider Preview build 15222. Obě sestavení jsou dostupná pouze prostřednictvím Fast ringu.

Nový design a další vylepšení Centra akcí a nabídky Start

Nejviditelnější novinku představuje předělání dalších prvků do designu Fluent. Proto pokud máte aktivní průhlednost, bude nabídka Start průsvitná ve stylu nového designu. Start se plynuleji přepíná do tabletového režimu, především ale v neceloobrazovkovém režimu poskytuje více možností, jak změnit její velikost. Pryč je úprava velikostí ve vybraných stupních, navíc lze měnit velikost úhlopříčně.

Centrum akcí je přehlednější a zapadá do nového designového stylu Centrum akcí je přehlednější a zapadá do nového designového stylu (Foto: Microsoft)

Co se estetiky týče, výrazně upraveno bylo Centrum akcí. Kromě toho, že je rovněž přepracováno do nového designu, na pohled jiným způsobem prezentuje zmeškaná oznámení. Seskupuje je podle aplikace nebo typu zařízení. První zkušenost napovídá, že je to změna k lepšímu a že bude Centrum přehlednější, ale na velká hodnocení je zatím brzy.

Zaplňování děr v Edgi

Co Microsoft nezmiňuje? Adresní řádek je vždy bílý, nikoli šedivý.

Prohlížeč nastupující Internet Explorer není špatný, ale stále není dostatečně dobrý, abychom jej doporučovali pro náročnější použití. Microsoft do něj v této verzi konečně přidává možnost připnout weby na hlavní panel. To uměl už Internet Explorer a patřil jsem k těm, kteří poslední dva roky volali po tom, aby se připínání naučil také Edge.

Osobně jsem volal také po celoobrazovkovém režimu, který vyvoláte mj. klávesovou zkratkou F11. Trvalo to jen dva roky a tato banální funkce je v Edgi konečně dostupná. (Tedy, pro většinu lidí bude dostupná až během podzimu.) Prohlížeč se dále zlepšil v práci s e-knihami. V těch si teď zvýrazníte důležité pasáže – k dispozici jsou čtyři barvy, dále podtrhování i komentáře. Více zvýrazňovačů je k ruce i při práci s dokumenty v PDF.

Kdo pracuje s poznámkovým aparátem, bude s Edgem o kousek spokojenější Kdo pracuje s poznámkovým aparátem, bude s Edgem o kousek spokojenější (Foto: Microsoft)

Z malých novinek ještě zbývá zmínit možnost zavřít okno prohlížeče i ve chvíli, kdy je zobrazen nějaký javascriptový dialog. Z kontextové nabídky panelů můžete přidat aktuálně otevřené stránky k oblíbeným položkám (do nové složky). Animace otevření a zavření panelu jsou plynulejší, obnova relace je chytřejší. Když se prohlížeč spouští kvůli otevření odkazu, přepne vás rovnou na nový odkaz.

Ruční psaní

Mnoho novinek je spojených s ručním psaním. Ty ovšem využije minorita uživatelů a uživatelek – tablet s Windows není zdaleka tak běžný jako počítač s Windows, natož pak tablet s digitálním perem. Psát můžete do nového panelu, který automaticky uvolňuje místo pro další text a nechá vás psaním opravovat chyby v textu převedeném do digitální podoby. Můžete také hledat ztracené pero podobně ztracený počítač. Novinek je více, dočtete se o nich na blogu Windows Experience.

Klávesnice

Microsoft se věnoval také psaní pomocí klasické hardwarové klávesnice. I s ní se snadno otevřete nabídku emoji, stačí zmáčknout klávesy Win+. nebo Win+;. Pomocí klávesnice lze pohodlně ovládat kompletní proces výběru a vložení emoji. Jen zatím platí, že tato novinka není dostupná na klávesnici v jiných jazycích, jen v americké angličtině.

Jak předeslalo omylem uvolněné sestavení 16212, Microsoft pracoval na nové softwarové klávesnici. Jedná se o klávesnici vycházející ze SwiftKey, takže nabízí možnost psát pohybem prstu. Tento koncept už dříve nabízel v mobilní edici Windows, nově je ale stejná možnost dostupná také na počítačích a tabletech.

Nová klávesnice mj. nabízí chytřejší návrhy Nová klávesnice mj. nabízí chytřejší návrhy (Foto: Microsoft)

Klávesnice dále slibuje chytřejší návrhy slov (zatím ale jen pro americkou angličtinu) a pohodlnější vkládání emoji. Dále vznikla malá verze klávesnice vhodná pro psaní jednou rukou. Dokonce je k dispozici diktování, takže bude text automaticky přepisován. Ani tato funkce není dostupná v českém prostředí.

CS24

Další novinky

Seznam novinek je dnes skoro nekonečně dlouhý, takže dál to vezmeme zkratkovitě:

  • Sdílení se dočkalo dalšího rozšíření. Nyní nabízí ke zkopírování odkaz, pokud tedy hodláte sdílet webovou stránku či aplikaci ze Storu.
  • Univerzální aplikace jako Groove nebo Fotografie už nebudou ignorovat lokálně uložené soubory. Při prohledání úložiště vám relevantní soubory nabídnou k importu.
  • Byla zlepšena spolehlivost a pár drobností ve funkci My People.
  • Po ručním vypnutí či zapnutí Nočního osvětlení dojde k rychlejšímu barevnému přechodu. Totéž platí pro restart zařízení.
  • Byly přidány nové možnosti nastavení přehrávání videí, včetně určení, zda preferujete kvalitu, nebo raději delší běh na akumulátor.
  • V Nastavení můžete změnit asociovat podle programu. To dosud šlo jen v Ovládacích panelech. V Nastavení jste mohli měnit asociace s jednotlivými příponami.
  • Nastavení profilu sítě (veřejná či soukromá) je viditelnější.
  • Přehled bezdrátových sítí obsahuje kontextovou nabídku, odkud můžete rychle pracovat se sítěmi.
  • Windows Update vám umožní sledovat stav instalace jednotlivých aktualizací a aplikovaných zásad.
  • Pár vylepšení se dotklo herního panelu (lze snímat obrazovku v režimu HDR).
  • Došlo i na vylepšení pro vývojářskou komunitu.
  • Jako vždy byly zlepšeny funkce pro handicapované. (Přibyly i barevné filtry obrazu, které značně rozšiřují původní režim vysokého kontrastu.)

V tomto sestavení opět funguje stahování jazykových balíčků, zato nefunguje stahování funkcí, které můžete dodatečně zapnout. To se týká např. frameworku .NET nebo aktivace vývojářského režimu. Pokud cokoli podobného požadujete, proveďte instalaci před upgradem na sestavení 16215. Kompletní seznam novinek, oprav a známých chyb naleznete na blogu Windows Experience. (Mobily opět čeká jen pár oprav.)