Hlavní navigace

Microsoft vydal Windows 10 build 10049. Poprvé si můžete zkusit Spartana

31. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft slíbil, že po prodlevě mezi lednovýmbřeznovým sestavením mění zavedený řád a bude uživatelům aktualizačního kanálu Fast doručovat nová sestavení Windows 10 častěji. To splnil, neboť je konec března a máme tu další sestavení. To obsahuje jedinou hlavní novinku, a sice Spartana.

Sestavení 10049 se Spartanem

Prohlížeč měl dorazit už minule, ale vývojáři to nestihli. Hlavní výhodou oproti konkurenci bude propojení s Cortanou, což ovšem padá ve většině zemích světa. Microsoft zdůraznil, že nové jádro Edge můžete nadále zkoušet v Internet Exploreru, možnost aktivace nicméně časem zmizí. (Kdyby vám to uteklo, tak IE nakonec zůstane jen s Tridentem.)

Spartan dále obsahuje podporu pro psaní perem, komentáře nasdílíte svým kolegům a přátelům e-mailem. Najdete v něm také dříve odhalený seznam stránek k přečtení, přičemž zařazené weby se stahují pro čtení bez připojení. Kromě stránek lze ukládat PDF. Microsoft upozorňuje, že více funkcí dostaneme časem (např. rozšíření) a tato první ukázka je jen pro otrlé.

Což není překvapivé, protože celý kanál Fast je pro otrlé. Windows 10 build 10049 v tuto chvíli nelze instalovat jinak než formou upgradu přes Windows Update, ISO bude dostupné opět až se zařazením sestavení do kanálu Slow. Pro Spartan Microsoft nachystal speciální fórum pro sběr zpětné odezvy.

Známé problémy

S čerstvým sestavením jako obvykle budou problémy. Vyhněte se mu zejména pokud patříte k vývojářům. Ve Visual Studiu 2015 se nespouští emulátory a v emulátoru mobilů nenasadíte univerzální aplikace. Nástroje XAML designer a Blend pak padají po spuštění. Podobně se už nespustí virtuální stroje provozované ve Windows 10 přes Hyper-V.

 

V Outlooku se zase neindexují nové e-maily. Po přihlášení navíc někdy spatříte modrou obrazovku místo plochy. Pomůže ruční uzamknutí počítače (Win+L) a následné přihlášení. Pokud některou z těchto funkcí potřebujete, přepněte se zatím na aktualizační kanál Slow.

MMF24

Redmondským se podařilo od minule i pár chyb opravit, např. aplikace na prohlížení fotografií už nepadá při klepnutí při přepnutí do složky Z fotoaparátu. Zmizely známé problémy spojené s poloprůhlednou nabídkou Start a režimem pro přepínání mezi okny. Podobně se nestane, že byste se nedokázali dostat ze situace, kdy jste během prvotního nastavení uzamkli počítač.

Zdroj: Blogging Windows 1 | 2