Hlavní navigace

Microsoft vysvětlil, proč Internet Explorer 11 podporuje technologii WebGL

23. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft konečně prozradil, proč do svého internetového prohlížeče přidal podporu WebGL. Dříve se technologii stranil. Dospěla podle něj do fáze, kdy se zabezpečení zvedlo na dostatečnou úroveň? Dean Hachamovitch, člověk zodpovědný za vývoj Internet Exploreru, se rozpovídal o nových funkcích v jedenácté řadě, které se úzce pojí s nadcházejícími Windows 8.1. Ačkoli tolik nového neprozradil, přinejmenším jednu zajímavou otázku zodpověděl.

Tip: Microsoft nás láká na podporu WebGL v novém Internet Exploreru

Novější řady Internet Exploreru webové standardy přijímají docela dobře, přesto se občas na některé nedostane. Dlouhé čekání na WebGL se ale blíží ke konci a můžeme za to poděkovat upravené specifikaci standardu, jež nyní obsahuje technologii zvanou CORS. Ta zabraňuje čtení obsahu z obrazovky. O čem je řeč? Firefox pro OS X dříve trpěl dírou, která způsobovala, že útočník mohl díky přítomnému WebGL číst cokoli, co se nacházelo na vašem monitoru.

Slabé zabezpečení dělalo Microsoftu starosti. Vývojový tým na lepším zabezpečení technologie pro 3D modely pořádně zapracoval. K novinkám patří také to, že WebGL již běží na nejnovější verzi DirectX. V jiných operačních systémech je prý možné skrze grafickou kartu shodit celý systém. Ve Windows 8.1 se v kombinaci s Internet Explorerem 11 maximálně resetuje čip.

Hachamovitch dále naznačil, jak to bude s podporou WebRTC, jež může sloužit především k videochatu v prohlížeči. Microsoft na standardu spolupracuje, je proto možné, že se časem k implementaci rozhoupe. Aktuálně se jí brání, neboť se technologie zatím nestabilizovala a nezavedla natolik, jak by si firma přála.

 

Mimochodem, Microsoft se v minulosti oháněl tím, že nechce implementovat nehotové standardy. Má to svou logiku a proti tomuto rozhodnutí lze těžko něco namítat. Jenže Internet Explorer 11 přeci jen podporuje jeden stále ještě neschválený standard. Hádejte, čeho se týká. Jde o šifrovaný multimediální obsah. V podstatě se jedná o druh DRM. Služby jako Netflix díky němu mohou do prohlížeče streamovat filmy v zabezpečené formě, aniž by bylo třeba zásuvného modulu.

Na závěr šéf vývoje potvrdil, že verze prohlížeče pro Windows 7 vznikne. Jen pořád netušíme, kdy to bude. Při vzpomínkách na zpoždění vydání IE 10 pro Windows 7 se obáváme toho, že si opět počkáme.

KL24

Zdroj: TechRadar via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?