Hlavní navigace

Microsoft vysvětluje, proč zatím vzniklo jen kolem 70 doplňků pro Edge

30. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews

Již více než rok Edge podporuje doplňky. Microsoft se při této příležitosti rozhodl bilancovat. Víme, že zhruba půl roku po vydání jich ve Storu bylo k dispozici jen patnáct. Slavný výsledek to nebyl obzvlášť z důvodu, že doplňky pro Edge jsou prakticky stejné jako ty pro Chrome. Vývojářská obec tedy musí vyvinout minimální úsilí, aby dostala svůj doplněk také do Windows Storu.

Ostatně Microsoft jich sám mnoho vyprodukoval a byl svého času nejsilnějším vývojářem. Začátkem července se jich nakumulovalo čtyřiatřicet. Dnes jsem ve Storu napočítal 64 doplňků. Podle Microsoftu je jich globálně přes 70, ne všechny jsou tudíž dostupné v Česku. Situace se tak výrazně zlepšila, patrně se ale shodneme na tom, že to zatím stále není žádná velká sláva.

Tip: Jak na instalaci doplňků do prohlížeče Microsoft Edge ve Windows 10

Microsoft se snaží vysvětlit, proč doplňky přibývaly a přibývají pomalým tempem. Než mohla řada typů doplňků pro Edge vzniknout, musela se platforma ještě vyvinout, tvrdí Microsoft. Což může být validní připomínka. Také Mozilla začala před několika měsíci podporovat WebExtesions, ale ne každý doplněk z Chromu mohl v prohlížeči fungovat, protože ještě nebyla připravená všechna potřebná API.

Teprve od Creators Updatu mohou vývojářky a vývojáři používat API pro komunikaci s univerzálními aplikacemi pro Windows nebo pro přístup k oblíbeným položkám. Podporováno je teď o 30 % API než v Anniversary Updatu. Přehled podporovaných a plánovaných API můžete sledovat na webu Microsoftu.

KL24

Doplňků pro Edge za rok vzniklo několik desítek. Je to málo? Doplňků pro Edge za rok vzniklo několik desítek. Je to málo?

Dále Microsoft tvrdí, že chce držet vysoké standardy, a proto nejprve do Storu pustil malou skupinu doplňků, se kterou začal spolupracovat, a sledoval výkon těchto doplňků. Microsoft dále explicitně uvádí, že právě jeho vysoké nároky stojí za tím, že počet doplňků stoupá pozvolna. Takže to není jen nezájem vývojářstva? Zní po podobně jako mlžení kolem počtu uživatelů a uživatelek Edge.

Tím nechci říct, že mají Redmondští do Storu pustit každý doplněk, který je polofunkční nebo infikovaný malwarem. Druhým dechem ale musím dodat, že v případě aplikací se Microsoft nijak zvlášť nestará, co za aplikace přichází do Storu. V posledních letech se několikrát řešilo, že je Store plný podvodných, duplicitních a celkově nekvalitních aplikací. Dvojí metr?

Byl pro vás článek přínosný?