Hlavní navigace

Microsoft: WebGL ve Firefoxu a Chrome je nebezpečný

27. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

WebGL je jednou z nových zářivých webových technologií, přinášejících třetí rozměr do webových prohlížečů Google Chrome a Mozilla Firefox, kteří jej považují za nejlepší 3D technologii pro tvorbu interaktivních webových 3D her a grafických rozhraní.

V očích Microsoftu však technologie představuje zejména velké bezpečností riziko. Údajně totiž obsahuje vážné chyby v návrhu, jak dokázala studie Context Information Security, neboť poskytuje webovým stránkám přímý přístup k hardwaru a grafické ovladače nemohou zaručit maximální bezpečnost.

Microsoft tvrdí, že WebGL bude zřejmě jen zdrojem těžko opravitelných bezpečnostních problémů. Útočníci mohou kupříkladu získat citlivá data uživatele, jak dokázala zmíněná studie, či způsobit zamrznutí systému DoS útokem.

Toto vedlo k tomu, že si WebGL od Microsoftu vysloužila nálepku „škodlivá" a Firefox i Chrome tak představují bezpečností riziko. Podpory se tak zřejmě u Internet Exploreru nedočkáme, neboť by technologie neprošla bezpečnostním testováním Microsoftu. Otázkou je, nakolik je technologie opravdu nebezpečná a nakolik Microsoft svá tvrzení přeháněl ve prospěch vlastního produktu. 

Zdroj: Technet Blog

Byl pro vás článek přínosný?