Hlavní navigace

Microsoft Word 2007 jako blogovací program

15. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podpora blogovacích služeb se ve Wordu objevila ve verzi 2007. Word je schopen spojení s různými blogovacími enginy, což z něj činí téměř ideální nástroj pro přípravu textů pro web. Své texty si připravíte v důvěrně známém prostředí, využijete k tomu všechny funkce editoru, na které jste zvyklí a článek na web odešlete v podstatě několika klepnutími myši.

Proč psát na blog z Wordu?

Blogovací platformy dnes snad až na výjimky nabízejí pro úpravu textů vlastní vizuální editor, nejčastěji je to v nějaké upravené podobě CKeditor (dříve FCKeditor) nebo TinyMCE. Práce v nich je podobná úpravě textů ve starších verzích desktopového Wordu nebo jiných textových editorů.

Při práci ve Wordu však naplno využijete jeho možností, které vám editory na webové stránce nabízí. Svůj příspěvek si uložíte u sebe v počítači. Připravíte si jej v klidu beze strachu z toho, že spadne webový prohlížeč nebo rozepsaný článek nepůjde kvůli vypadlému internetovému připojení uložit. Průběžné automatické ukládání na blogovacích platformách není samozřejmost.

Pomůckou k nezaplacení je pro mnohé kontrola pravopisu. Opět, jedná se o funkci, která se v některých webových editorech již objevuje, ne každá webová aplikace ji však implementuje včetně podpory češtiny. A pokud nemáte kontrolu pravopisu zabudovanou přímo v prohlížeči, musíte na ni zapomenout. Naproti tomu ve Wordu je k dispozici automaticky, a to samozřejmě i v režimu přípravy příspěvku pro blog. Navíc, Word 2007 obsahuje i kontrolu gramatiky, kterou ve webových editorech nenajdete zcela určitě.

O něco složitější je situace s obrázky. Při úpravě přímo na webu zřejmě nebudete mít s jejich vkládáním problém. Pokud obrázky vložíte do textu ve Wordu a budete je chtít v rámci publikace článku automaticky odeslat na web, je nutné si dopředu ověřit, že vaše blogovací platforma tuto funkci podporuje. Není výjimkou, že texty jsou zpracovány bez problémů, ale obrázky jsou často nakopírovány do špatné složky, případně nejsou nahrány vůbec.

Ve Wordu se vám určitě budou lépe upravovat také tabulky, což je pořád ještě slabost webových editorů. Určitě najdete spoustu dalších nedostatků webových editorů, které lze řešit přípravou textu na blog ve Wordu.

Jak publikovat na blog z Wordu?

Začněte tím, že si článek připravíte úplně stejným způsobem, jako když píšete obyčejný dokument. Vyhněte se zbytečně složitému formátování, které by se na webu rozsypalo. Používejte pouze změny na tučné písmo, kurzívu a podtržení. K vytváření mezinadpisů použijte styly.

Po dokončení článku klepněte na tlačítko Office a zavolejte funkci Publikovat | Blog. Word se přepne do režimu úpravy blogového příspěvku - zmizí některé funkce a přizpůsobí se pás karet Ribbon. Na výzvu zadejte název příspěvku, text by se měl automaticky převzít z rozepsaného dokumentu.

Na kartě Příspěvek do blogu klepněte na tlačítko Spravovat účty. Klepněte na tlačítko Nový a zobrazte si okno pro přidání adresy na vašem blogu, která slouží k přijímání nových příspěvků z blogovacích programů. Zadejte ji do políčka Adresa URL pro zasílání příspěvků. Většinou je tato adresa zakončena souborem xmlrpc.php. Dále zadejte své přihlašovací jméno a heslo do administrace blogu.

Pokud si myslíte, resp. pokud chcete zkusit, zda váš blog podporuje nahrávání obrázků z Wordu, klepněte na tlačítko Možnosti obrázku a zvolte Zprostředkovatele obrázků z rozbalovací nabídky.

Po ověření spojení s vaším blogem, je Word připraven k odesílání příspěvků. Blogů si samozřejmě můžete připravit několik a pomocí správy účtů se mezi nimi přepínat. Po dokončení přípěvku pro blog klepněte na tlačítko Publikovat a příspěvek na blog odešlete. K odeslání příspěvku na blog bez jeho publikace klepněte na šipku pod tlačítkem Publikovat a vyberte funkci Publikovat jako koncept.

Úprava existujících příspěvků

Word by nebyl správný blogovací klient, kdyby neumožňoval zpětnou úpravu již existujících příspěvků. Po výběru konkrétního účtu klepněte na tlačítko Otevřít existující. Word zobrazí výzvu k zadání jména a hesla, poté se objeví okno se seznamem všech nalezených příspěvků.

CS24

V seznamu si stačí konkrétní článek z blogu vybrat, označit jej, potvrdit tlačítkem OK, počkat na otevření a poté se pustit do úpravy. Změny opět uložíte tlačítkem Publikovat.