Hlavní navigace

Hrát budou moci i hendikepovaní. Microsoft na to vymyslel zvláštní ovladač

18. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co si budeme namlouvat, běžné hry, ale i konzole a počítače jsou standardně navrženy pro ovládání zdravými lidmi. Tělesné postižení však některým nedovolí uchopit gamepad, používat myš či klávesnici. Microsoft navrhl řešení, se kterým budou moci hrát skoro všichni. Jmenuje se Xbox Adaptive Controller. Jde o podložku připomínající mixážní pult nebo dvouplotýnkový vařič. Obsahuje dvě velká tlačítka A a B, k tomu pár základních kláves a směrový kříž. To hlavní se ale nachází vzadu a po stranách.

Všechna tlačítka i směrové šipky z tradičního xboxovského ovladače jsou zastoupeny zvláštními konektory, ke kterým lze připojit různá vstupní zařízení. Využít půjde různé pedály, tlačítka, senzory pohybu připnuté na ramena či hlavu, tyčinky pro ovládání ústy či joysticky. Všechna tlačítka půjde namapovat přímo v prostředí Xboxu.

Na stránce Microsoftu si můžete přečíst dojemné příběhy lidí, kteří dříve milovali konzole, ale úrazy či nemoci je o toto potěšení připravilo. Adaptivní ovladač je opět vrátí do hry, doslova. Funguje také v režimu Copilot, který primárně sloužil pro sjednocení dvou gamepadů, aby hru mohli současně ovládat dva uživatelé. V tomto případně půjde spárovat gamepad a stanici se všemi připojenými tlačítky, páčkami, přepínači… Těm nejvíce hendikepovaným tak budou moci pomáhat ostatní.

CS24

Xbox Adaptive Controller ale nebude levnou záležitostí. Samotná stanice se bude v průběhu roku prodávat za 100 dolarů. K tomu ještě hráči musí připočíst ony joysticky, pedály a jiné ovládací prvky.