Hlavní navigace

Microsoft začíná stabilizovat kód. Sestavení 15025 už velké novinky neukázalo

2. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Další Desítky se blíží. Redmondští se vydávají na lov chyb, aby kód Windows 10 Creators Update do jara stihli odladit.

Vydání další verze Windows začíná být na dohled, a proto v nadcházejících týdnech očekávám spíše stabilizaci kódu. Drobné novinky ještě přicházet mohou, ale frekvence by měla klesat. Pokud si to nepamatujete, tak Microsoft v posledních týdnech přinesl několikrát po sobě velmi významné novinky pro Windows 10. Také ale uznal, že funkci pro snadný přístup ke kontaktům na hlavním panelu do vydání Creators Update dodělat nezvládne. Prakticky už tak na nic velkého nečekáme. Je na čase začít nové Desítky ladit, aby jejich vydání nebyla taková katastrofa jako v případě Anniversary Updatu, který působil problémy i týdny po vydání. Zpátky do nynější reality.

Novinky a problémy sestavení 15025

Windows 10 Insider Preview build 15025 opět minul mobily. Je k dispozici jen na počítačích ve Fast ringu. A bohužel pro některé se jedná o další ne zrovna ukázkové sestavení. Minule byl problém se hrami, takže prakticky nešlo hrát. (Tyto chyby byly naštěstí opraveny, takže toto sestavení nefunkční hry nesužují.) Navíc bylo několikrát za sebou někdy problematické nové sestavení vůbec stáhnout. Zdůrazňuji ale, že se podobné trable ve Fast ringu čekat dají.

Co se nepovedlo tentokrát? Krátce řečeno tentokrát nedostanou nové sestavení ti, kdo používají 32bitovou verzi systému. Týden to ale jistě vydrží, navíc je takových lidí menšina. Kdo má šanci si sestavení 15025 vyzkoušet, nenarazí na velké novinky, jak už bylo předesláno.

Braillovo písmo je nově podporováno, ale musíte jej ručně aktivovat a stáhnout potřebný balíček Braillovo písmo je nově podporováno, ale musíte jej ručně aktivovat a stáhnout potřebný balíček (Foto: Microsoft)

Microsoft nadále zlepšuje přístupnost pro postižené uživatelky a uživatele. Předčítání podporuje Braillovo písmo. Jde zatím o betaverzi, kterou je nutné zapnout v nastavení. Zatím tato funkce může kolidovat s nástroji třetích stran, které slouží k předčítání textů na obrazovce. Nově můžete aktivovat předčítání v monu.

Další novinkou jsou kolekce v Centru Feedback. Tímto krokem Microsoft zpřehlednil odevzdanou zpětnou vazbu – na jedné hromadě najdete duplicitní nebo tematicky podobné položky. Funkce pro potlačení modrého světla stále ještě není hotová. Kromě obvyklých oprav Microsoft tentokrát rozšířil barevné spektrum. Pokud si to vaše oči žádají, můžete teplotu snížit až na 1200 K. To už je ale obrazovka doslova rudá.

Závěr

To je pro tento týden vše. Microsoft stihl opravit řadu problémů, včetně nestability her, nemožnosti prohlížet některé weby Googlu, navíc opět fungují doplňky v Edgi. Nadále přetrvává problém s dlouhodobě ne zcela korektně funkčním ukazatelem průběhu stažení nového sestavení. Pokud se opět zasekne, vyčkejte trpělivě na stažení – dočkáte se.

CS24

Microsoft je na cestě zbavit se neúměrně vysokého zatěžování hardwaru a zasekávajících se aplikací, zatím ale komplexní řešení nenabízí, takže se s těmito chybami můžete nadále setkávat. Herní režim je aktivní, ale ukazatel v Nastavení stále indikuje, že tomu tak není. Známých chyb zůstává víc, včetně někdy průhledného Centra akcí nebo mylné informace ve službě Windows Update, která říká, že některá vaše nastavení určuje organizace.

Než provedete upgrade, rozhodně se seznamte se seznamy opravených i známých chyb na blogu Windows Experience.