Hlavní navigace

Microsoft zamete se starými Internet Explorery. Bude podporovat jen nejnovější

14. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tahle novinka je sice pár dní stará, ale myslím, že by byla škoda se o ni ochudit. Microsoft totiž minulý čtvrtek na blogu oznámil důležitou věc, co se týká Internet Exploreru. Životní cyklus prohlížeče byl dosud svázán s Windows. Prohlížeč byl součástí operačního systému a Microsoft jej podporoval po dobu životnosti Windows.

Znamenalo to po letech podporovat i zastaralou verzi, která byla původně k systému přibalena. V případě Ikspéček to byl např. nepopulární IE 6. Pokud ho někdo používal, dostával normálně záplaty až do letošního dubna. Je jasné, že doma velkorysé podpory využijeme málokdy, zatímco ve firmách z ní mají radost.

 

Je proto otázka, co udělá oznámené vynucení přechodu na nejnovější verzi Internet Exploreru. Ten totiž začne fungovat podobně jako Chrome nebo Firefox. Poslední řada je ta, která získává další podporu. Jakmile např. dosavadní Chrome 35 nahradí Chrome 36, mizí pětatřicátá řada v propadlišti dějin a nikdo ji nadále nezáplatuje.

V tuto chvíli můžete za stávajících pravidel ve Windows 7 používat buď IE 8, nebo IE 9, IE 10, případně IE 11. Všechny tyto prohlížeče Microsoft podporuje.

Pravda je taková, že běžný domácí uživatel obvykle nemá moc ponětí, kterou verzi jakého prohlížeče používá, ale minimálně z hlediska bezpečnosti je pro něj výhodnější držet se s co možná nejnovějším vydáním. Od 12. ledna 2016 bude Microsoft poskytovat podporu vždy pouze pro nejnovější řadu IE, která je dostupná pro danou verzi Windows.

MMF24

Zatímco nyní tak můžete ve Windows Vista používat relativně v klidu IE 8, od uvedeného data bude ve Vistě podporován pouze IE 9. V Sedmičkách si, podobně jako v Osmičkách, užijete jedině s čerstvým IE 11. Ovšem pouze za předpokladu, že do té doby nevyjde např. IE 12. Kompatibilita ve firmách bude řešena skrze tzv. Enterprise Mode.

Zdroj: IEBlog