Hlavní navigace

Microsoft zaplatí dalších 200 milionů za zneužití patentů

17. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V roce 2007 se redmondský obr dostal do sporu se společností VirnetX. Příčinou bylo údajné porušení patentů týkajících se technologie VPN (virtuální privátní síť), kterou Microsoft použil ve Windows XP, Vista, Server 2003, Live Communications Server, Windows Messenger a Office Communicator. Microsoft nakonec soud prohrál a musel zaplatit 105,75 milionu dolarů, přičemž VirnetX žádal 242 milionů (viz Softpedia).

VPN ve Windows 7

Možná proto hned na druhý den podal VirnetX další žalobu, tentokrát se týkala stejného problému ve Windows 7. Microsoft včera ustoupil a dohodl se na vyrovnání, které jej bude stát 200 milionů dolarů. Ale bude mít klid do budoucna, protože může tyto technologie používat nadále.

Na případu je pikantní, že texaský soudce Leonard Davis řídil také spor Microsoft versus i4i, který se týkal zneužití patentů pro formátování XML dokumentů v nových Office. Microsoft nakonec prohrál a soud mu nařídil zaplatit odškodné 200 milionů. i4i navíc zastupovala stejná advokátní kancelář McKool Smith.

Zdroj: Microsoft, ZDNet