Hlavní navigace

Mikroplatby Flattr. Malý klik pro tebe, velký skok pro internet!

11. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak smířit internet a právo, sdílení a ekonomii? Od léta zkouším Flattr.com. Věřím, že je tím správným řešením a že je na čase, aby se rozšířil také u nás.

Co to je?

Flattr ti v kostce vysvětlí tohle video: 

" width="560" height="315" frameborder="0">

Flattr založila před rokem a půl skupinka lidí okolo The Pirate Bay. Z vlastní zkušenosti si ověřili, že celý „kreativní průmysl“ je rozbitý, a rozhodli se přijít se správným řešením.

Flattr je jednoduchý mikroplatební systém: tvůrce můžeš finančně podpořit kdekoliv na webu jediným kliknutím! Celý proces vypadá takto:

  1. Zaregistruješ se na www.flattr.com. Stačí login, heslo a email.
  2. Svůj účet „nabiješ“, například pomocí platební karty. Pro začátek stačí poslat třeba jen 2 eura.
  3. Nastavíš si, kolik z těchto prostředků chceš měsíčně poslat autorům, které určíš. Minimum jsou opět 2 eura, pro začátek tak můžeš podporovat své oblíbence třeba jen cenou 2 piv.
  4. Různě na internetu najdeš tlačítka Flattr. Vypadají a fungují přibližně jako tlačítka „líbí se mi“ od Facebooku. Dávají je tam autoři webů. Stačí jediný klik a Flattr si poznamená, že chceš tohoto autora podpořit.
  5. Na konci měsíce se Flattr koukne, na co všechno si kliknul, a rovnoměrně mezi ně tvou předem určenou částku rozdělí. Chceš-li tedy měsíčně platit 10 eur a kliknul jsi na dvaceti stránkách, každá od tebe dostane 40 centů (10 % si nechává Flattr pro svůj provoz).
  6. Pokud chceš někoho podpořit více než jiné, Flattr ti též umožňuje poslat autorovi přesně určenou částku.

Proč bych měl flattrovat?

Každá kreativní činnost něco stojí. Všechno, co na internetu sleduješ, čteš či používáš, má nějakého autora. Velmi často to dělá zadarmo, z touhy se vyjádřit nebo přispět ostatním. A většinou to nejlepší, co na internetu najdeš, vzniklo právě takto. Může to být autor komiksů. Může to být filmový recenzent. Může to být fyzik vysvětlující teorii částic. Můžeš to být ty. 

Internet jen dokazuje, že lidé mají touhu tvořit, přestože za to nedostanou ani korunu. Ale všechno má své hranice. Každý se nakonec musí nějak živit a množství i kvalita toho, co je schopen a ochoten zadarmo nabídnout, je tím nutně omezena. Abychom si mohli užívat všeho, co nám internet nabízí, je fér nejen brát, ale také něco vracet. Tím nejmenším, co můžeme udělat, je podpořit pár korunami lidi, kteří nám poskytují zábavu a informace.

 

Autor, který by své dílo raději spálil, než aby si jej někdo přečetl zadarmo, je špatný člověk. Kreativní dílo stojí hodně úsilí (a často i peněz) vytvořit, ale v naší době už nezáleží na tom, jestli si jej užije 10, nebo 100 000 lidí. „Prodávat“ přístup k dílu a zoufale se jej snažit zamykat před těmi, co si jej nemůžou dovolit, není správné a není udržitelné. Autoři potřebují odměnu, ale neměli by kvůli tomu vytvářet umělé bariéry.

Flattr je řešením. Přispěj tolik, kolik můžeš a tomu, kdo si to zaslouží. I kdyby se zapojila jen desetina lidí, získané peníze umožní kvalitnímu obsahu na internetu vzkvétat. Z každého tvého kliknutí má prospěch nejen autor, kterému příspěvek posíláš, ale také ty, tvoji kamarádi a všichni ostatní internetoví uživatelé. Je to přitom tak snadné a levné!

Proč to může fungovat?

Protože jsou lidé lepší, než si myslíme! Tvrdí nám často, že kdyby byly věci zadarmo, nikdo za ně dobrovolně nezaplatí. Je to pravda. Někdy. O někom. Ale spousta z nás ví, že je správné se odvděčit. Hospoda Big LebowskiCK LouisFrantišek Fuka. To jsou příklady malých úspěchů.

Co funguje v malém, může ve velkém fungovat jedině lépe. Nechceme-li se neustále potýkat s nefunkčními DRM, pokusy natvrdo zpoplatnit věci, které teď získáváme zadarmo, otravnými registracemi a stále agresivnější reklamou, je třeba dokázat, že internet může fungovat i jinak. Že tvůrci si mohou vydělat i jinak než státním monopolem.

Flattr je jediná existující cesta, jak vyřešit zdánlivý střet mezi potřebou zaplatit autorům jejich práci a nechat využít výsledky jejich práce co nejširším okruhem lidí.

Flattr v Česku
Flattr je už také v češtině

Jak se můžu zapojit?

Nadchnul ses? Tak se přidej, možností máš několik:

  1. Flattruj! Vytvoř si účet, nastav si alespoň minimální 2 eura měsíčně a klikej na Flattr tlačítka vždy, když se ti něco zalíbí. Oproti facebookovému „líbí se mi“ tím autora opravdu odměníš. Zdá se ti, že bys neměl, kde kliknout? Omyl! Myslel jsem si to samé. Ale jakmile si Flattru začneš všímat, zjistíš, že se k němu přidává stále více a více stránek a autorů. Navíc pokud nějaký měsíc nezaflattruješ nic, žádné peníze se ti z účtu nestrhnou.
  2. Nech se flattrovat! Máš své vlastní stránky? Bloguješ? Přidej si tlačítko Flattr na svůj web! Je jedno, jestli je velký či malý, hodně navštěvovaný či nikoliv. Úspěch Flattru je jako příběh o vejci a vajíčku. Aby jej začali lidé používat, musejí vidět, že mají kde. Možná teď přes Flattr nezískáš žádné obrovské peníze a možná je nezískáš nikdy. Ale umístěním tlačítka podpoříš jeho všeobecné rozšíření.
  3. Napiš o Flattru, pošli dál tento spot. Nebo pomož s překladem jeho rozhraní pro snazší rozšíření v Česku!

Pamatuj: Flattr je malý klik pro tebe, ale velký skok pro internet!

KL24

Aktualizace 23. 4. 2012: Uběhlo pár měsíců a Flattr začíná v Česku zdravě rašit. Čeští příznivci Flattru se dali dohromady a začali podnikat řadu věcí. Vznikla jednoduchá prezentace se seznamem českých stránek, kde lze flattrovat: Flattr.cz. České novinky ze světa Flattru lze sledovat na Twitteru:@flattrcz. A na Facebooku vznikla skupina pro dobrovolníky a fanoušky ochotné pomoci s rozvíjením této služby na českém internetu: Český Flattr.


Článek vyšel původně na webu jilm.cz. Díky Davidu Antošovi za laskavé svolení jej zveřejnit i na Cnews.cz.

Byl pro vás článek přínosný?