Hlavní navigace

Mimo PPF by Česko mohlo získat dalšího mobilního operátora

30. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Český komunikační úřad oznámí finální podmínky aukce volných kmitočtů až v polovině srpna, podle původního plánu to mělo být do konce července. Úřad už vzal v potaz veřejné připomínky, program aukce aktualizoval a předal k posvěcení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Nových síťových operátorů by mohlo být více
Nových síťových operátorů by mohlo být více (foto: Pixabay)

ČTÚ totiž nadále trvá na tom, že Česko potřebuje dalšího síťového operátora, aby se zvýšila konkurenceschopnost. Proto pro nového hráče vyhradila bloky v důležitých frekvenčních pásmech 800 a 1800 MHz a po stávajících operátorech žádá povinný národní roaming v sítí GSM a UMTS, aby případný nový operátor mohl spustit služby, ještě než celou síť vybuduje.

To jsou ostatně největší třecí místa celé aukce. Telefónica, T-Mobile ani Vodafone na zmíněné body nechtějí přistoupit. Nejhlasitěji se ozývá hlavně Telefónica, která se nebojí obrátit na soudy i Evropskou komisi. Stávající operátoři si myslí, že trh je dostatečně konkurenční, proto by neměl být pozitivně diskriminován žádný nový subjekt. Tím byla v předchozí aukci pouze skupina PPF. Pokud bych ČTÚ vyhradil zvláštní bloky pro nového operátora, mohla by PPF získat frekvence za vyvolávací cenu. Což byla také jednou z kritizovaných skutečností.

 

ČTÚ však nově naznačuje, že se o místní trh začíná zajímat americká finanční skupina Citigroup. „Minulý týden jsem měl například jednání se zástupci Citigroup, kteří pro svého klienta sondovali podmínky vstupu na český trh,“ říká Jaromír Novák, předseda úřadu.

V zájmu ČTÚ je dostat do aukce co nejvíce zájemců. PPF a klient skupiny Citigroup by pak nemusely konkurovat pouze sobě navzájem a bojovat o vyhrazené bloky, ale teoreticky si můžou rozebrat všechny dražené frekvence na úkor stávajících operátorů. Ti přitom kmitočty potřebují pro výstavbu sítí nové generace. Jestli se tedy Citigroup nebo někdo jiný do aukce zapojí, cena by se měla znovu vyšroubovat nahoru.

TIP: ČTÚ vyhlásil nové podmínky aukce kmitočtů, 4. operátor má místo jisté

Pro ČTÚ by to bylo několikanásobné vítězství. Jednak by vydělala i desítky miliard (předchozí aukce se zastavila na celkové částce 20 mld. korun), jednak by došlo k oživení trhu a jednak by si napravil reputaci po předešlých letech. Úřad navíc spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu chtějí pomocí výnosů z aukce investovat do výstavby optických sítí v Česku, aby se rychlý internet dostal opravdu všude.

KL24

Zdroj: ČTÚ, Finanční noviny