Hlavní navigace

Mini-ITX v podání J&W

22. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

J&W nazývá své základní desky s rozměry 17 × 17 cm jako řadu MINIX. Prvním produktem z této série je motherboard MINIX 780G-SP128MB. Výrobce o něm tvrdí, že je první svého druhu na světě – tedy první mini-ITX model s čipsetem AMD 780G. Hlavním segmentem určení jsou počítače vykonávající funkci domácího kina, tam totiž uživatelé ocení integrovaný Radeon HD 3200 a jeho funkce dekódování videa.

Inženýři J&W museli hledět na maximální úsporu místa. Nakonec se jim ale podařilo na desku, kde největším žroutem místa je procesorová patice AM2+, vtěsnat dva SO-DIMM sloty pro paměti, PCI Express x16 slot, čtyři porty SATA a jeden IDE. Použitý zvukový kodek je osmikanálový ALC885 od Realteku.

Doposud vypadá MINIX 780G-SP128MB jako docela obyčejná malá deska. Jenže výrobce i tento model osadil samostatnou 128MB pamětí pro integrované grafické jádro. A zatímco některé mATX desky pro platformu AMD podporují pouze úsporné procesory s TDP 45 nebo 65 wattů, J&W u této desky uvádí podporu TDP 95 W, což znamená drtivou většinu procesorové nabídky AMD.

Kompletní specifikace naleznete na stránkách J&W.

Autor článku