Hlavní navigace

Miniaplikace na plochu zřejmě nebudou ve finálních Windows 8 podporovány

11. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přes časté napadání kvalit Windows Vista přinesl tento operační systém několik zajímavých a užitečných novinek. Kromě průhledného Aera nás potěšily také miniaplikace na plochu. Do té doby jsme je do svých Windows mohli přidat například prostřednictvím dnes neexistujícího projektu Google Desktop. Ve Windows 7 pak byly miniaplikace osvobozeny z postranního panelu, dostaly větší volnost a mohli jsme je rozmisťovat kdekoli po ploše. Pokud jste si je oblíbili, budete se muset vyrovnat s jejich ztrátou. Ve Windows 8 pravděpodobně tyto pomůcky nebudou podporovány.

Tip: Konec miniaplikací na ploše. Galerie se zavírá...

Ačkoli šlo před lety o velmi dobrý koncept, Osmičky se vytasí s něčím, co by miniaplikace mohlo docela dobře nahradit. Dlaždice v Metru jejich úlohu více či méně přebírají, bylo by proto logické, kdyby se Microsoft rozhodl ukončit kariéru překonaného konceptu. Ještě ve Windows 8 Release Preview můžete plochu oživit stejně jako ve Windows 7. Ostré vydání nadcházejícího systému by však údajně jejich podporu úplně vypustit. Důkazem by měl být mj. obrázek níže, který pochází z čínského zdroje Win8China. Ten prý dostal do rukou jedno z posledních sestavení Osmiček. V kontextové nabídce se už položka pro přidání miniaplikací nenachází.

 

Prvních náznaků jsme si všimli již minulý rok na podzim. Redmondští tehdy uzavřeli galerii s miniaplikacemi. Metro je sice prostředí hezké, mít ale na ploše hodiny, jiné indikátory nebo třeba RSS čtečku se hodilo. Problém nebudou mít ti, kdož dotekové prostředí přijmou. Zde budeme mít živé dlaždice, které nám nadále mohu ukazovat čas nebo počasí. Microsoft se k situaci oficiálně nevyjádřil, takže prozatím tuto informaci berte spíše jako spekulaci. Jak ale víme, zásahů na poslední chvíli se Redmondští zjevně nebojí.

KL24

 

Zdroj: Win8China via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?