Hlavní navigace

Ministerstvo průmyslu a obchodu potvrdilo podepsání ACTA

27. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

MPO na svém webu potvrdilo včerejší podepsání Obchodní dohody proti padělatelství (ACTA) v Japonsku. Na národní úrovni byla dohoda schválena už listopadu. Prezident poté určil zástupce, který ACTA podepsal na prosincovém zasedání Rady EU (projednávající problematiku zemědělství a rybolovu).

Včera byla dohoda podepsána na evropské úrovni. Teď se bude projednávat v europarlamentu, který ji ještě může zastavit nebo přepracovat.


Tisková zpráva

Ministerstvo průmyslu a obchodu je gestorem Obchodní dohody proti padělatelství

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, informaci poskytnutou dne 13. ledna 2012 na žádost, týkající se vyjednávání dohody ACTA

Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") je gestorem Obchodní dohody proti padělatelství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy, Austrálií, Kanadou, Japonskem, Korejskou republikou, Spojenými státy mexickými, Marockým královstvím, Novým Zélandem, Singapurskou republikou, Švýcarskou konfederací a Spojenými státy americkými (dále jen "dohody"). Gestorství dohody v praxi znamená, že ministerstvo koordinovalo za Českou republiku přípravu pozic pro vyjednávání textu dohody a po finalizaci textu dohody podniklo v souladu s právním řádem České republiky kroky k tomu, aby dohoda zavazovala Českou republiku a Evropskou unii.

Pro úplnost ministerstvo dodává, že Ministerstvo kultury, Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo zemědělství, Úřad průmyslového vlastnictví a Generální ředitelství cel jsou spolugestory. Tyto orgány státní správy se podílely na přípravě pozic České republiky a budou spolu s gestorem dohodu provádět.

KL24

Z pohledu českého práva je dohoda mezinárodní smlouvou prezidentské kategorie. Z pohledu práva Evropské unie je dohoda tzv. dohodou smíšenou. Smluvní stranou jsou vedle samotné Evropské unie také všechny členské státy Evropské unie. Dne 9. listopadu 2011 vláda České republiky svým usnesením č. 825 souhlasila se sjednáním dohody a doporučila prezidentovi republiky, aby zmocnil zástupce České republiky k podpisu dohody za Českou republiku a po vyslovení souhlasu obou komor Parlamentu České republiky dohodu ratifikoval (národní úroveň). Zároveň vláda souhlasila také s tím, že zástupce České republiky v Radě Evropské unie vysloví souhlas s Rozhodnutím Rady EU o podpisu dohody jménem Evropské unie a po ukončení procesu ratifikace v České republice vysloví také souhlas s Rozhodnutím Rady o uzavření dohody (evropská úroveň).

Postup a kroky při sjednávání dohody jsou určeny Směrnicí vlády ke sjednávání mezinárodních smluv v rámci Evropské unie a k jejich vnitrostátnímu projednávání, schválená usnesením vlády ze dne 9. ledna 2008 č. 6 a Smlouvou o fungování Evropské unie.

Byl pro vás článek přínosný?