Hlavní navigace

Minitest G1.Sniper 2: se samopalem i na Sandy Bridge

19. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řada G1-Killer a její lákadla

Modely desek G1-Killer byly ještě do nedávna k dispozici pouze pro LGA 1366 s čipsetem X58 v podobě tří modelů: G1.Assassin, G1.Sniper (recenze zde) a G1.Guerrilla. Gigabyte až vcelku pozdě vydává další verzi s názvem G1.Sniper 2 s čipovou sadou Intel Z68 a paticí pro procesory LGA 1155. Tato platforma prakticky zcela vytlačila highendový LGA 1366 z trhu.

Na první pohled u všech desek z řady G1-Killer zaujme velice líbivý návrh v podobě zeleno-černých konektorů a černého PCB. Model G1.Sniper nese díly chlazení vytvořené dle motivu akčních her, chladič čipové sady je tedy ve tvaru zásobníku i s nábojem a horní část chlazení napájecích obvodů má zakončení hlavně a tvar tlumiče ohně. Tyto části jsou propojené pomocí heatpipe.

Creative Sound Blaster X-Fi

Mezi stěžejní prvky G1 nepochybně patří integrovaná zvuková karta založená na čipu Creative X-Fi (CA20K2) se 128 MB vyrovnávací pamětí. Spolu s ní výrobce osadil kvalitní japonské elektrolytické kondenzátory a použil lehké odstínění. Výsledný zvukový projev je skvělý a samozřejmě máte k dispozici plné ovládací centrum a software Creative. Pochopitelně si můžete dopřát plných efektů EAX 5.0 či Xtreme Fidelity generované zvukovým čipem CA20K2 bez zbytečného vytěžování procesoru.

Samostatně prodejná ekvivalentní karta X-Fi Titanium vyjde zhruba na 1600 Kč.

Bigfoot Killer E2100

Mimo zvukové karty nese deska i síťový adaptér od renomované značky Bigfoot, jež se zaměřuje na hráče PC her. Čip E2100 slibuje snížení odezvy, vyšší přenosovou rychlost a samozřejmě nižší vytížení procesoru. Cena samotné karty převyšuje dokonce 2000 Kč.

Díky osazené čipové sadě Intel Z68 deska přináší několik speciálních funkcí jako je:

Intel Smart Response

Velký rozmach na poli pevných disků zaznamenaly tzv. SSD. Ovšem kvůli poměrně vysoké cenně a nízké kapacitě nejsou vhodné pro každého uživatele. S technologií Intel Smart Response lze ale efektivně využít hlavní výhody SSD a zároveň mít například celý 1 TB kapacity prostoru pro operační systém. Disk SSD slouží chytře jako vyrovnávací paměť pro nejběžnější a nejpoužívanější činnost, a data se tak rychle načítají z něj.

Lucid Virtu

Jak je známo, procesory architektury Sandy Bridge v sobě nesou integrovaný grafický čip Intel GMA. Díky technologii Lucid Virtu jej můžete využít i na herní základní desce jako je G1.Sniper 2.

G1.Sniper 2 je tedy určen pro procesory architektury Intel Sandy Bridge, a to konkrétně pro všechny dostupné modely.

Kolem patice LGA 1155 můžete vidět dvanáctifázové napájení procesoru, z nichž je osm fází vyhrazeno přímo pro samotnou CPU část, dva pro grafické jádro (IGP) a zbylé dva pro integrovaný řadič pamětí (IMC).

Nabídka rozšiřujících slotů je poněkud slabší, využít můžete pouze dva PCIe sloty ×16, dva ×1 a dva sloty PCI. Deska podporuje 2way SLI a CrossFireX v konfiguraci linek 8 + 8, není zde tedy přítomen žádný rozbočovač. PCIe sloty jsou s podporou nové specifikace 3.0, využít ji ovšem bude možné až s novou generací procesorů, jež budou mít řadič PCIe 3.0.

Zadní panel: 1× PS/2, 2× USB, OC tlačítko, 2x USB, 1× HDMI, 1× eSATA, 1× USB, 2× USB 3.0, 2× USB, 1× 1Gb/s LAN, 1× S/PDIF Out (optický), 8kanálové audio.

Deska nese čipovou sadu Intel Z68, která umožňuje využít integrované grafické jádro z procesoru. Gigabyte osadil pouze jediný konektor, a to HDMI. Majitelé starších, pouze analogových monitorů mají bohužel smůlu. Redukce z HDMI na DVI přítomna také není.

Testovací konfigurace a výsledky testů

Testovací konfigurace 
procesor Intel Core i7-2600K 
operační paměti Kingston HyperX 2× 2GB DDR3 
grafická karta Gigabyte GeForce GTX 460 SOC 1 GB
pevný disk WD VelociRaptor 150GB, 10 000 ot./min
chladič BOX, Noctua NH-D14
napájecí zdroj Corsair TX750, 750W
operační systém Windows 7 Ultimate, 64bit
ovladače grafické karty ForceWare 266.58

Pro ověření výkonnosti přikládám několik standardních testů a benchmarků:

Přetaktování a zhodnocení

Testy přetaktování

Zejména pro herní využití, k němuž je tato základní deska primárně určená, je velmi důležité mít k dispozici co nejvyšší dostupný výkon sestavy. Proto výrobce láká na plně automatické přetaktování v podobě hardwarového OC tlačítka, které je umístěno jak na zadním panelu tak i na předním spolu s konektory USB 3.0 a eSATA/USB.

V tomto automatickém režimu základní deska přetaktovala testovací procesor Core i7-2600K na výsledný takt 4212 MHz, což je velmi pěkné.

Přetaktování funguje zcela nezávisle na softwaru, není nutné mít nainstalovaný ani Easy Tune. Bohužel se přetaktování zruší při vypnutí či restartu PC a je opět nutné stisknout OC tlačítko. Pro okamžité vrácení taktu na základní jednoduše stisknete tlačítko znovu.

Při manuálním přetaktování se povedlo procesor stabilně nastavit na takt 4,8 GHz. Jedná se ale o trošku slabší výsledek, neboť například s deskou P67A-UD7 není problém frekvence přes 5 GHz (u tohoto konkrétního kusu CPU). Testováno bylo s poslední dostupnou verzí BIOSu F3, každopádně to vypadá, že funkce CPU PLL Overvoltage nefungovala zcela korektně a CPU nebylo možné provozovat stabilně s vyšším taktem.

Zhodnocení

G1.Sniper2 je deska určená pro velmi malou skupinu potenciálních zájemců. Z celkového pohledu se jedná o extrémní produkt a to jak z hlediska výbavy, možností či extravagantního provedení, jež také dnes může rozhodovat. Do velkého plusu jsou pochopitelně použité kvalitní součástky, dostatečně dimenzované napájení, chlazení, plně funkční automatické přetaktování, bonusový přední panel s USB 3.0 a samozřejmě síťová karta Bigfoot spolu s integrovaným zvukovým kodekem Creative.

Mimo jiné v balení najdete plakát G1.Killer a také samolepky. Nicméně deska podporuje pouze 2-way multiGPU zapojení SLI/CFX, přičemž jak jistě víte procesor poskytuje jen šestnáct PCIe linek tudíž obě osazené karty budou pracovat v režimu ×8. To bude limitem v každém případě i když většina testů se shoduje na nepříliš velkém rozdílu oproti dvěma „plným“ PCIe 2.0 ×16, u desky takové třídy by žádné omezení býti nemělo.

Možnosti manuálního přetaktování bohužel nijak zvlášť neoslnily a nebylo možné zcela využít možnosti procesoru. I když jde o desku prakticky určenou výhradně pro hráče PC her, i mezi nimi se najde spousta nadšenců, kteří si rádi procesor budou chtít ladit sami. Ten největší „problém“ tkví ale v naprosto monstrózní a dle mě dost neadekvátní ceně. Ta se v českých obchodech pohybuje dokonce přes 10 500 Kč, přičemž dostupnost je také stále velmi malá.

Gigabyte G1.Sniper2

+ automatické přetaktování tlačítkem
+ poutavý vzhled
+ USB 3.0 front panel
+ Bigfoot LAN, Creative CA20K2 audio
- pouze 2-way multi-GPU zapojení (8 + 8 PCIe)
- slabší manuální přetaktování
- extrémní cena


CS24

Za zapůjčení základní desky G1.Sniper2 děkujeme
českému zastoupení společnosti Gigabyte.