Hlavní navigace

Minority Report: FBI chce sledovat sociální sítě kvůli odhalování budoucího zločinu

27. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internet je již dlouhou dobu nevyčerpatelným zdrojem informací, s příchodem sociálních sítí se ale jeho informační potenciál ještě zvýšil. Nyní se na internetu teoreticky i můžeme dozvědět kdo, kdy a jak spáchá například teroristický čin.

A toho si je FBI plně vědoma. Proto si začíná obstarávat speciální aplikaci, která by jí pomohla tyto sítě sledovat (je trochu podivné, že s podobným nápadem přišla až nyní). Sociální sítě jsou od FBI samozřejmě již nějakou dobu kontrolovány, doteď to však prý bylo velmi neúčinné.

Vize je následující – v jedné prostorné místnosti se bude nacházet ještě větší monitor, který bude zobrazovat mapu světa. Na mapě se budou zachyceny jak aktuální statusy/tweety či další zprávy, obsahující některé z předefinovaných „nebezpečných“ slov, tak ale i důležité budovy (velvyslanectví, konzuláty, vojenské základny), předpověď počasí či aktuální dopravní situace. Jednoduše řečeno – veškerý online obsah, který může ovlivňovat bezpečnost veřejnosti. To vše ve velmi přehledné formě.

eye

Tento plán by navíc nemusel být ani až tak těžký na realizaci. Na jednotlivě vyjmenované body programu je již vytvořena spousta různých funkčních webových stránek i jednotlivých programů. Stačí vybrat ty nejlepší a seskládat je dohromady. FBI si od realizace tohoto projektu slibuje především podchycení teroristických činů ještě dříve, než k nim dojde. Nezřídka si pachatel napíše svůj „poslední status“ a až pak se vydá konat trestnou činnost. Běžné jsou ale i například fotografie zloděje s jeho čerstvým úlovkem nahrané ve veřejné galerii.

MMF24

V blízké době bychom tak mohli být „chráněni“ ještě efektivněji. V současné vypjaté situaci ohledně SOPA a PIPA tato zpráva ale samozřejmě vyvolala otázku: „Komu to prospěje? Opravdu se zlepší bezpečnost, nebo se spíš máme začít bát cokoliv napsat na sociální síť?“

Zdroj: Digital Trends