Hlavní navigace

Míříme do éry zettabajtů. Internet budou používat i krávy

29. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Video vládne všem

Síťová jednička Cisco je známá svým indexem VNI (visual networking index) – předvídá, jakým způsobem bude růst internetový traffic. A jak myslíte? No exponenciálně. Už dříve jsme podle VNI napsali, kolik dat obecně přeneseme v roce 2014 a kolik na mobilu v roce 2015. Teď k tomu Cisco vytvořilo pěkné infografiky.

Rok 2015 v číslech

V roce 2015 bychom měli do našich slovníků přidat jednotku zettabajt, přibližně tolik dat (přesně 0,966 ZB) by mělo internetem protéct za celých 12 měsíců. Každý měsíc přibližně 80,5 exabajtu. Zettabajt si představte jako bilion gigabajtů. Cisco to přirovnáná k 250 miliardám DVD nebo 36 000 let nepřetržitého přehrávání HD videa.

zettabyte

Hlavní žrout – video

Přirovnání s pohyblivými obrázky má svou logiku, protože rok od roku sílí podíl videa na celkovém trafficu. Roste YouTube nebo Facebook, rostou i jiné video katalogy, v Americe služby jako Hulu, Netflix, iTunes nebo obchod Amazonu. Dokonce i v Česku má hlavní trojice televizních společností své internetové archivy. V budoucnu poroste kvalita videa (tím i velikost) a hlavně možnosti použití.

Rostoucí rychlosti internetových linek dovolí jejich použití jako kanálu IPTV (už dnes takto vysílá třeba O2). Budování DVB-T sítí se už dnes může jevit jako vyhazování peněz, když lze vysílače nahradit internetovými linkami. Řečí čísel: video si v roce 2015 řekne o 46 000 PB (PB = milion GB), 61 % veškerého trafficu.

Ostatní oblasti rostou spíš lineárně. K internetu bude mít přístup více lidí, proto se zvýší traffic. Např. webové stránky se za posledních pět let až tolik (co do nároků) nezměnily, jako je tomu i videa. Vyšší rozlišení, 3D, to vše bude vyžadovat více prostoru. Dnes se video na trafficu podílí 8000 PB měsíčně (40 %), sdílení souborů ukousne 6000 PB.

Kdybyste chtěli vidět jednu vteřinu veškerého videa, které v roce 2015 proteče sítí, budete potřebovat pět let prázdnin

Co je zajímavé, video na fixních internetových sítích dnes nad mobilními vede přibližně 30:1, v roce 2015 to bude už jen 10:1.

Internet budou používat i krávy

V Nizozemsku vzniká projekt Sparked (v angličtině si o něm můžete přečíst zde). Ve zkratce: jedná se o systém pro monitorování krav. Každá má v uchu implantovaný senzor, který bezdrátově posílá informace o zdravotním stavu nositele do serveru, kde jsou data dále vyhodnocována. Farmář tak pozná, když je stádo v ohrožení, když je kráva nemocná atd. Za rok odešle takto odešle asi 200 MB dat.

Podobným způsobem můžeme monitorovat i sebe. Zdravotnické pomůcky už vyrábí firmy Corventis. Kdo četl náš loňský článek Člověk počítačem, nebo počítač člověkem už ví, že nejrůznější čipy už v sobě máme desítky let.

Dnes už je k internetu připojeno více zařízení, než je lidí na celé planetě. Ještě nedávno tak tomu nebylo. Ale v roce 2020 už bude připojeno 50 miliard přístrojů. Vzhledem k odhadům, že v tu dobu bude na světě žít 8 miliard lidí, tak vychází přibližně šest zařízení na člověka.

Internet

Internetová penetrace by měla být na takové úrovni, že budou přístroje kolem nás nezávisle pracovat a řídit náš život. Na mobil přijde zpráva, že se ranní schůzka posouvá na odpoledne, budík vás nechá dál spát. A když se opozdí vlak, tak se alarm posune o dvě hodinky dopředu (nebo kolik je to průměrné zpoždění u ČD :-)).

NASA a Cisco společně budují síť Planetary Skin s několika miliardami propojených senzorů umístěných v půdě, mořích, vzduchu a vesmíru, které mají předpovídat počasí a jiné změny prostředí.

Další okénka do budoucnosti

  • V roce 2015 budou k Internetu připojeny tři miliardy lidí.
  • Za posledních 5 let internetový traffic vzrostl osminásobně, v příštích pěti letech poroste čtyřnásobně.
  • Šest milionů domácností bude mít v roce 2015 měsíční traffic přes 1 TB, dnes jich jsou jen stovky tisíc (přiznejte se!).
  • Dnes ve spotřebitelské oblasti prochází 97 % dat přes PC (zbytek chytrá zařízení), v roce 2015 už to bude jen 87 %.
  • V roce 2015 se budou bezdrátové sítě podílet na 54 % trafficu, dnes jen 37 %.
  • 77 % videa bude v roce 2015 ve vysokém rozlišení.
  • V roce 2015 přenesou mobily 26× více dat než loni.
  • V roce 2010 si průměrný uživatel smartphonu vystačil se 79 MB přenesených dat na měsíc, za čtyři roky to bude 1,3 GB.
  • Na konci roku 2010 se k Internetu připojovalo 14 milionů lidí pomocí mobilů, v roce 2015 se připojí 788 milionů lidí.

Hrátky s čísly

  • V roce 2015 bude celkový internetový traffic asi 1 ZB [zetabajt]. 
  • 1 ZB = 1000 EB [exabajt] (správně 1024, ale pro zjednodušení zaokrouhlíme).
  • 1 EB = 1000 PB [petabajt]
  • 1 PB = 1000 TB [terabajt]
  • 1 TB je přibližně 250 DVD.
  • 400 TB zabere knihovna všech zdigitalizovaných knih, jež byly napsány.
  • 5 EB stačí na záznam všech slov, které byly kdy vysloveny.
  • 150 EB dat proteklo internetem od dob vzniku až po 2009.
  • 175 EB proteklo internetem jen loni!
  • 66 ZB – množství vizuálních informací, jež se přesunou mezi okem a mozkem od všech lidí na světě za celý rok
  • 20 000 ZB (nebo také 20 YB [yottabajt]) – tolik místa je potřeba pro kompletní holografický záznam zemského povrchu.

Zajímavé odkazy

Čísla musíme samozřejmě brát s rezervou, protože pětiletý vývoj může narušit řada přírodních nebo politických vlivů. Však se také do podobných predikcí nepouští kdejaká firma, ale vždy gigant typu IBM nebo Cisco. Jestli se předpovědi splní, to nevíme. Ale kdo má rád čísla, musí být v sedmém nebi. Doporučuji výše zhlédnout výše uvedené odkazy, je tam tolik statistik, že vám jejich zkoumání zabere celý víkend.

Zdroj: Cisco (1, 2)

[pagebreak title=Infografika: Internet a věci okolo nás]

Infografika

KL24

[pagebreak title=Infografika: Internet v roce 2015]

Infografika

Byl pro vás článek přínosný?