Hlavní navigace

Mironet je blízko vítězství, zničenou pozici na trhu mu ale už nikdo nevrátí

31. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kauza Mironet pokračuje a pomalu se blíží do konce. Začala už před sedmnácti lety, kdy po trestním oznámení od kontroverzní organizace BSA a na podnět Microsoftu došlo k neoprávněnému zásahu policie v sídle firmy. Zabavení počítačů firmu téměř zničil a konkurence mu mezitím utekla. Mironet byl tehdy na špici, dokonce před Alzou.

Mironet již soud vyhrál a dostal malé odškodné (třeba 300 tisíc korun za zastarání zabavených počítačů), soudí se však ještě o ušlý zisk za několik let. Ten soudkyně z Prahy 2 zamítla z důvodu pozdního podání, zřejmě ale opět neoprávněně. Mironet nežádá odškodné za první roky kauzy, ale až za léta od 2007 výše. První roky jsou již promlčené a Mironet nedokázal tehdy ztrátu ani vyčíslit.

KL24

Nepřehlédněte: Neoprávněný zátah policie Mironet poškodil, podle soudu je to promlčené

Nyní se jedná o 626 milionů, na které má podle odvolacího soudu nárok. Mironet zdůrazňuje, že je nepožaduje po státu, ale přímo po Microsoftu, který měl tehdy stát v pozadí celé kauzy. Vadilo mu prý totiž, že Mironet prodává počítače bez operačního systému, respektive s Linuxem. Na Mironetu nyní je, aby si obhájil konkrétní částku, kterou uvádí jako ušlý zisk. Sedmnáct let to soudu trvá a že by se Mironet po případném očištění jména dostal na svou původní pozici je dost nereálné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.