Hlavní navigace

MIT vyvinulo speciální procesor, který má vylepšit fotky z mobilů a kompaktů

25. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vědci z MIT vyvinuli nový obrazový procesor, který má vyléčit některé nemoci nedokonalých fotoaparátů. Zlepší focení ve tmě, sníží šum a také zvýší dynamický rozsah. Obojímu se dá předejít už na straně hardwaru. Souvisí to objektivem a snímačem, jak jsme si už vysvětlili u nového fotomobilu HTC One. Problém lze řešit i zpětně pomocí softwaru, ale to už je náročnější na čas i výkon. Procesor z MIT však tyto úkony může hodit na sebe a kouzlit v reálném čase.

V laboratoři MIT testují nový obrazový procesor
V laboratoři MIT testují nový obrazový procesor

Zvýšit dynamický rozsah dokáže rychlým snímáním tří fotek s různou expozicí a jejich následným spojením. Tzv. hardwarové HDR už dnes umí většina lepších fotoaparátů, pomalu se tyto technologie dostávají i do mobilů. MIT dokáže spojit tři 10Mpx snímky v řádu stovek milisekund, což je dost rychlé, aby se tento proces dal použít i u videa. Navíc je energetická spotřeba údajně nižší než všechna stávající řešení zapojující CPU a GPU do výpočtů. Vzali v úvahu i novou technologii v Tegře 4?

Druhým zlepšovákem je chytrý blesk. Pokud není v interiéru dostatek světla, fotoaparát vypálí blesk, který ve zlomku sekundy osvětlí nejbližší objekty. Potíž je v tom, že blesk vytváří umělé tvrdé světlo a také přepaly. Nový čip ale vyfotí jeden snímek s a jeden bez blesku, a ty pak spojí. Výsledkem by mělo být přirozenější podání scény.

 

Do třetice pak procesor řeší ještě obrazový šum. Běžně se tento jev léčí rozmazáním. Algoritmus vyhladí šum na základě vedlejších pixelů. Toto jednoduché průměrování ale rozmaže celý snímek. Chytřejší postupy se zaměří jen na pixely, které to potřebují. V MIT na to používají bilaterální filtr. Ten zprůměruje bod z okolních pixelů, jen pokud se výrazně neliší jejich jas. Takže na jednolité ploše se mohou detaily rozmazat, ale na hranách zůstane obrázek ostrý.

KL24

Výzkumníci z MIT si už u TSMC nechali vyrobit 40nm procesor který zapojili mezi počítač a fotoaparát. Prototyp skutečně fungoval. Teď jej musí ještě zmenšit a dokázat prodat společnostem, které je potřebují.

Zdroj: MIT

Byl pro vás článek přínosný?