Hlavní navigace

Mnoho tlačítek Start a jiné drobnosti, co kazí dojem z Windows 8.1

25. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sami již pravděpodobně velmi dobře tušíte, proč se na Windows 8.1 (ne)těšit. Méně prostoru je dle mého názoru ale věnováno věcem, které pozitivní nejsou. Při používání operačního systému jsme na několik narazili, a proto se dnes podíváme na to, co Microsoft nedodělal a jaké problémy se pojí s vylepšenými Osmičkami. Prostor pro zlepšení samozřejmě zůstává.

Pozitivní detaily: Ve víru detailů. Drobnosti, které nás ve Windows 8.1 nadchly

Padá Průzkumník, něco si přej

Když Microsoft oznámil, že Windows 8.1 dokončil, věděl dobře, proč s jejich nasazením chce vyčkávat do října jak u domácích uživatelů, tak u firem. Bude ještě pilně opravovat chyby, které mu zůstaly na krku po oznámení fáze RTM. Problémy technického rázu nemusí nutně potkat každého a mohou se lišit, ale v době po oficiálním dokončení operačního systému zaznamenávám já např. problémy s Průzkumníkem.

Uživatelské prostředí v desktopu se restartujte častěji, než by bylo komukoli milé. Stačí klepnout na některou z ikon vedle hodin, nebo prostě někam na hlavní panel, aby úloha přestala odpovídat. Následuje restart grafického prostředí. Na vině mohou být aplikace či ovladače, ale používám stejnou sestavu jako s Windows 8. A tam jsem podobné problémy neregistroval.

Tip: Přehled ztracených funkcí ve Windows 8.1. Odejde i klasické zálohování

Navíc Windows 8.1 nepředstavují tak razantní změnu, aby to vyvolávalo nekompatibilitu. Mělo by to být přesně obráceně. Vrcholem bylo, když přestal odpovídat Správce úloh. Ještě se mi ve Windows nepřihodilo, aby spadl Správce úloh.

Vyhledávání skřípe se staršími aplikacemi

K jiným problémům technického řádu se řadí neaktualizování Průzkumníka. Stává se to příležitostně, ale občas okno se složkou musím ručně obnovit, abych viděl, k jakým změnám v ní došlo. Jak jsem uvedl výše, tyto trable nemusí potkat každého a navíc je lze do října opravit. Proto si z nich zatím těžkou hlavu nedělám. Na tahu jsou rovněž výrobci softwaru.

Některé věci se mohou vyřešit dříve, než budou Windows 8.1 dne 18. října uvedena na trh. Může se stát, že nějaká aplikace na systém ještě není zcela připravena, a proto v ní např. nenajdete vyhledávací boxík. Tak ze zvyku rozevřete nabídku Šém, zvolíte vyhledávání a začnete psát. V první řadě bychom měli zmínit, že vyhledávání se opravdu povedlo a představuje pořádný krok správným směrem.

Některé aplikace padají, a to často
Některé aplikace padají, a to často

Jenže během psaní zjistíte, že vůbec nehledáte v právě otevřené aplikaci. Místo toho vám systém servíruje výsledky všude z počítače a z webu. Takže se musíte uchopit myš a v rozbalovací nabídce označit hledání v aplikaci. Teprve pak se dočkáte kýžených výsledků. Opět ale stačí počkat, až autoři své aplikace zaktualizují a po vzoru Microsoftu do nich přidají dedikované vyhledávací políčko. Jedná se tedy o druhý dočasným problém.

Z extrému do extrému

Může se stát, že s Windows 8.1 odhalíte, jak je Microsoft schopen přejít z extrému do extrému. Zatímco základní verze Osmiček nemá žádné viditelné tlačítko pro přechod na Úvodní obrazovku, jejich nástupce tlačítko Start na hlavní panel vrátil. A to dokonce tak, že ho vidíte na každé obrazovce, kterou k počítači připojíte. Budiž, Úvodní obrazovku vždycky šlo vyvolat z libovolného monitoru.

 

Úsměvné je, že tentokrát tlačítko nemůžete skrýt. Proč nám Microsoft nenechal možnost volby? Když už nám dovolil spouštět systém na pracovní plochu. Víte, co je ještě divnější? Pokud na širokoúhlém monitoru chcete ušetřit místo na výšku, přesunete hlavní panel na pravou či levou stranu obrazovky.

Tuto konfiguraci používám i já, a proto jsem se nestačil divit, když jsem zjistil, že mám jedno tlačítko Start na hlavním panelu, umístěné logicky v horní části obrazovky, zatímco to druhé neviditelné zůstalo tam, kde bylo ve Windows 8. Čili v levém dolním rohu obrazovky. Další Start se skrývá v Šému. Mám dva monitory, na jedné z nich hlavní panel po levé straně. Celkem u mne existuje pět míst, odkud mohu myší vyvolat Úvodní obrazovku.

Vyhledávání již počítá s tím, že aplikace má vlastní pole. Proto servíruje globální výsledky
Vyhledávání již počítá s tím, že aplikace má vlastní pole. Proto servíruje globální výsledky

A to nepočítám klávesy s logem Windows na klávesnici. Jestliže používáte více monitorů, narazíte také na škálování. To v Metru funguje transparentně. V desktopovém režimu velikost prvků měnit můžete, ale nějak jsem si nevšiml, že bych mohl pracovat s každou obrazovkou zvlášť. Buď budete mít na obou monitorech muňky, nebo naopak přerostlá tlačítka atp. Hádám, že tyto dlouholeté bolesti desktopu zmizí až s desktopem samotným.

Kde je aplikace, kterou jsem teď instaloval?

Každý člověk si může stěžovat na něco jiného. Já se trochu ztrácím v dotekové odnoži Ovládacích panelů. Teď v nich najdete všechno důležité, což zní fajn, ale na druhou stranu se desítky možností musely někam vejít. Dělí se do několika kategorií, které se dále dělí. Jenže je toho dělení na můj vkus až moc. Ještě, že máme k dispozici vyhledávání, které situaci zachraňuje.

Lidé si stěžovali, že mají Úvodní obrazovku plnou dlaždic, které jim zde vytvořily desktopové programy. Microsoft se proto po hlavě vrhl do dalšího extrému. Po instalaci se na novodobou nabídku Start nepřipínají žádné položky.

Škálování grafického rozhraní vás nenechá upravovat hodnot pro každý monitor zvlášť
Škálování grafického rozhraní vás nenechá upravovat hodnot pro každý monitor zvlášť

Pochopím to u desktopových programů, ale myslím, že když člověk instaluje dotekovou aplikaci z Windows Store, tak nějak ji obvykle chce mít po ruce na Úvodní obrazovce. Aspoň tyto aplikace se dle mého názoru měly nadále automaticky připínat, abych je nemusel po instalaci hledat mezi ostatními a připínat ručně.

V neposlední řadě můžeme vyčítat Microsoftu, že v Česku stále nefungují služby jako Xbox Music. Aplikace pro Windows 8.1 pro českého uživatele nadále zůstává obyčejným hudebním přehrávačem. Ten potěší jedině tím, že od první verze uvedené minulý rok ušel celý kus cesty a změnil se k nepoznání.

CS24

Nakupování a půjčování hudby a filmů se přitom stalo důležitou součástí Windows pro spotřebitele. Nemůžeme tak docenit plný potenciál platformy. Ocenil bych také, kdyby bylo opět možné zadat licenční klíč až po instalaci Windows. Takových drobností by si každý jistě vymyslel několik. V diskuzi pod článkem se můžete poděli o vlastní názor na záporné vlastnosti Windows 8.1, pokud jste s nimi již příliš do styku.

Tlačítko Start máte na každém rohu
Tlačítko Start máte na každém rohu