Hlavní navigace

Mobilní revoluci může spustit jen Kellnerova PPF. Jiní se o kmitočty nehlásí

11. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad dnes sdělil jména zájemců, kteří budou bojovat o frekvence uvolněné po přechodu z analogového vysílání. Do aukce se zapojí současná trojice mobilních operátorů, jediným novým subjektem je PPF Mobile Services, společnost patřící nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi. PPF mimo jiné ovládá Sazku, pojišťovnu Generali či Air Banku.

PPF Mobile Services tak jako jediná společnost může narušit stávající nadvládu Telefónicy O2, T-Mobilu a Vodafonu. Na včerejší tiskové konferenci prohlásila, že se nebojí velký investic, chce se zaměřit hlavně na domácnosti a menší firmy, chce být levnější až o desítky procent oproti konkurenci a že do své sítě pustí i virtuální operátory. Pokud vše půjde podle plánu, nový operátor by mohl nabízet své služby už příští rok v zimě.

Zatím je ale brzy o čemkoliv spekulovat. Podmínky mají všechny čtyři společnosti rovnocenné.

 

Tisková zpráva

Český telekomunikační úřad: kmitočty pro rychlé mobilní sítě chtějí čtyři zájemci 

Praha 11. září 2012. Český telekomunikační úřad oznamuje, že dnes byly za účasti notáře a zástupců zájemců o účast otevřeny obálky se žádostmi o udělení práv k rádiovým kmitočtům ve výběrovém řízení (aukci) na volné kmitočty získané zejména úspěšným přechodem na digitální televizní vysílání. Ve stanovené lhůtě své žádosti doručili celkem čtyři zájemci. Jedná se o společnosti Telefónica Czech Republic, a.s,., T Mobile Czech Republic a.s., Vodafone Czech Republic a.s. a PPF Mobile Services a.s.

ČTÚ nyní posoudí splnění všech stanovených podmínek účast k aukci. O výsledku budou všichni žadatelé informováni do 10. října.

CS24

Následně ČTÚ zorganizuje školení a dvě zkušební aukce s účastníky počátkem listopadu. Vlastní aukce kmitočtových úseků a přiřazení konkrétních kmitočtových bloků úspěšným účastníkům aukce proběhne ještě do konce tohoto roku. K vydání rozhodnutí o udělení přídělů získaných rádiových kmitočtů ČTÚ by pak mělo dojít na počátku roku 2013 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum.

Hlavním cílem aukce je zajistit občanům a podnikatelům špičkové služby mobilního broadbandu tzv. čtvrté generace. ČTÚ odhaduje, že očekávané jednorázové mimořádné příjmy státního rozpočtu z aukce se budou pohybovat v řádu jednotek miliard Kč. Další finanční prostředky do státního rozpočtu přinesou následné roční poplatky za využívání rádiových kmitočtů po uvedení nových sítí do provozu.