Hlavní navigace

Mobily se ještě více přiblíží PC. Takhle by měl fungovat budoucí Windows 10

Sdílet

Zdroj: Redakce

Magazín Windows Central se dostal k neveřejnému buildu Windows 10 Mobile. Na HP Elite x3 jim běží nová větev systému, která ukazuje ještě těsnější propojení světa smartphonů a desktopů. Přestože již Windows 10 a Windows 10 Mobile sdílejí společné jádro i API pro aplikace, uživatelské rozhraní je zatím jen podobné. Díky CShellu (viz Petrův článek) ale bude i prostředí totožné a vždy se přizpůsobí konkrétní obrazovce. A nebude se to týkat jen PC a mobilů, ale také tabletů, Xboxu One nebo Hololens. A Windows Central si s první ukázkou CShellu pohrál.

Na první pohled nejsou změny tolik patrné, stále tu máme dlaždice. Ty nejspíš i zůstanou. Nově je však možné aktivovat velkou čtvercovou dlaždici jako na PC. A u dlaždic lze vyvolat kontextovou nabídku, v níž je možné měnit velikost, vypnout funkci Live Tile nebo aplikaci odinstalovat.

Změnilo se také Centrum akcí. Po vzoru PC jdou na spodní části obrazovky přepínače (Wi-Fi, svítilna, letadlo apod.) a nad tím notifikace. Ty zůstávají interaktivní, na zprávy lze rovnou odpovídat, události z kalendáře lze odložit, gestem lze oznámení smazat atd.

Domovská obrazovka si poprvé poradí s režimem na šířku, dlaždice se ale nijak nepřeuspořádají. Konečně také přichází pokrok v režimu Continuum. Aplikace už lze spouštět v okně a připínat je krajům monitoru. Desktopové rozhraní moderních aplikací (například přehrávač Groove) již používá nový designový jazyk Fluent. A jak už víme z dřívějška, v této větvi Windows 10 již nepoběží aplikace v Silverlightu.

Více informací však zatím nemáme. Není jisté, jestli tato nová verze Windows 10 Mobilu bude dostupná pro starší zařízení. Nevíme ani, kdy přijde. Podzim asi není reálný, možná se dočkáme příští rok spolu se „Surface Phonem“.

CS24

Fakt, že se Microsoft mobilnímu systému stále věnuje, naznačuje, že se smartphony to v Redmondu stále myslí vážně. I když je možná nebudou označovat jako smartphony. Ostatně o novém Surface Pro firma také nemluví jako i tabletu, ale laptopu. Surface Phone se vůbec nemusí jmenovat Phone, ale jen Surface. Protože to nebude smartphone, ale kapesní počítač.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=YNxtMtlrm6U