Hlavní navigace

MoboPlayer: téměř dokonalý videopřehrávač pro Android

10. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

MoboPlayer je dostupný pro chytré telefony s Androidem 1.6 a novějším, stáhnete ho zcela zdarma na Android Marketu.

První spuštění a uživatelské rozhrání

Po prvním zpuštění budete asi trochu v šoku, nejdřív totiž uvidíte uvítací obrazovku, na to by nebylo nic divného, kdyby tato obrazovka nebyla v čínštině (předpokládám, že většina z vás stejně jako já tento cizí jazyk jen tak nerozluští). Jakmile se dostanete dál, uživatelské prostředí je už v angličtině.

MoboPlayer

Uživatelské rozhrání tohoto videopřehrávače je jednoduché a velice přehledné. Videa jsou zobrazena s náhledy, což podstatně zrychluje vyhledávání mezi nimi. V landscape módu lze videa prohlížet v pěkném animovaném rotačním seznamu. Videa lze seřazovat podle různých faktorů (název, datum, …), také lze tvořit playlisty.

Při přehrávání videa lze ovládání zamknout tlačítkem Menu, ovládací prvky jsou klasické jako u jiných videopřehrávačů. Nechybí ani možnost si během přehrávání zobrazit při kliknutím na displej, kromě všech ovládací prvku také stav baterie.

Široká podpora formátů!

MoboPlayer má vlastní dekodéry, a proto právě zvládá většinu možných i nemožných formátů. Navíc tento přehrávač zvládne využít i integrované dekodéry v systému, které zvládají hardwarovou akcelerace videa a tím značně usnadní práci procesoru. Dekodéry, které jsou součástí přehrávače MoboPlayer, jsou totiž určeny pouze pro softwarové přehrávání, a tak se při jejich využití procesor trochu zahřeje.

MoboPlayer MoboPlayer

Na mém Samsungu Galaxy S byly všechna videa při softwarovém dekódování až na videa v 720p, na kterých bylo vidět, že procesor už trochu nestíhal. Při hardwarovém dekódování už běžely naprosto plynule i 720p videa. Pokud dekodéry nebudou fungovat správně a při přehrávaní videí se budou objevovat chyby, je možné stáhnout ty pravé pro váš procesor přímo zdarma z Android Marketu.

Široká formátová podpora platí i pro titulkové formáty, mizině patří SRT, ASS, a SAA. Zatím bohužel nelze načítat titulky zabalené přímo ve videosouborech, jako jsou MKV, MP4 a další. Přehrávač zvládá výběr mezi několika zvukovými stopami či titulky, ale s tím jsem měl celkem problémy, i když jsem vybral druhou stopu, stále se přehrávala ta první. Problém jsem měl také se zobrazením titulků, ty totiž fungovaly, pouze pokud bylo video dekódováno softwarově. Mezi další funkce například patří přehrávání streamovaných videí přes protokoly HTTP a RTSP.

MoboPlayer MoboPlayer MoboPlayer

Jak správně nastavit kódování titulků?

Častým problémem s titulky bývá špatně nastavené kódování (znaková sada), tento problém se nevyhne v podstatě žádnému videopřehrávači, ale lze úspěšně a rychle vyřešit.

První možným z řešení, které zvládá i tento videopřehrávač MoboPlayer je ruční nastavení kódování. Nevýhodou tohoto řešení je nutnost znát správné kódování u konkrétních titulků, případně vyzkoušet postupně několik velmi používaných typů kódování (UTF-8, Windows-1250, ISO-8859-2,…) a třeba se trefíte na ten správný.

MoboPlayer MoboPlayer

Druhým řešením je změna kódování u konkrétních titulků v některém z desktopových textových editorů, lze použít obyčejný Poznámkový blok z Windows. Změna se provádí tak, že se soubor s titulky otevře a znovu uloží, ale při ukládání je nutné zvolit správné kódování – jednoznačně zvolte UTF-8, které by pak mělo být nastaveno i v MoboPlayeru. Soubor s titulky pojmenujte stejně jako video.

CS24

Kvalitní videopřehrávač pro všechny!

Na závěr musím konstatovat, že se jedná o velmi kvalitní videopřehrávač, který ocení spoustu uživatelů platformy Android. Mě osobně bohužel velmi zklamala zejména nefunkčnost titulků při hardwarovém dekódování přehrávaného videa. Ale pokud budou vývojáři dobře pracovat i nadále, určitě se chyby podaří opravit.

Odkaz ke stažení z Android Marketu