Hlavní navigace

Modulární telefon Ara už nabootuje. Android na něm zatím běží pomalu [video]

30. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V létě Google na veřejnosti poprvé ukázal prototyp modulárního telefonu Ara. Zařízení ale hned vytuhlo. Teď už funguje, nabootuje, ale Android ve verzi Jelly Bean na telefon u ještě neběží zrovna plynule. Ukázku prezentovala společnost Phonebloks, která za návrhem modulárního telefonu stojí a od které Google nápad pouze převzal.

Dave Hakkens ukázal první prototyp zařízení nazvaný Spiral 1. Vyznačuje se tím, že vývojáři mají pro sebe jen asi polovinu prostoru. Phonebloks a Toshiba ale pracují na prototypu Spiral 2, kde už vývojáři dostanou větší kontrolu nad většinou prostoru pro externí moduly

 

Spiral 2 jsme ještě v akci neviděli. Dočkáme se toho až v lednu. Google totiž na 14. a 21. ledna chystá dvě další konference. Jedna se bude konat v centrále v Mountain View, druhá v Singapuru. Google kromě Spiralu 2 odhalí nové vývojářské nástroje, další moduly a přiblíží dostupnost. Původně totiž sliboval start prodeje právě na leden 2015.

Ara už nabootuje do Androidu
Ara už nabootuje do Androidu

S rokem 2015 se stále počítá, ale firma už píše pouze o limitované dostupnosti. O masovou záležitost nepůjde. Co všechno zatím víme o hardwaru, si můžete přečíst v našem detailním článku. Kromě toho jsme se nově dozvěděli, že základní modulární telefon bude stát mezi 50 a 100 dolary, dodatečné moduly se budou prodávat ve speciálním e-shopu Ara Module Marketplace.

PS: Tvůrci Phonebloks na svém blogu vysvětlili, jaký vlastně mají vztah s Googlem. Ara je projektem Phonebloks, nikoliv Googlu. Nejde o oficiální produkt s Androidem, nemá nic společného s řadou Nexus. Phonebloks je nezávislá společnost, žádná její část nepatří Googlu.

KL24

Společnost Phonebloks přišla s návrhem modulárního telefonu ještě před Googlem. Googlovská divize ATAP (Advanced Technology and Projects) si ale vypůjčila nápady Phonebloks a společně vyvíjejí Aru jako hotový produkt. Vztah je výhodný pro oba. Google přitáhne zájem a vývojáře, Phonebloks může díky tomu tvořit vlastní telefony nezávislé na Aře.

via Phonebloks

Byl pro vás článek přínosný?