Hlavní navigace

Monitory Samsung s FreeSync a bezdrátovým nabíjením jdou na trh za měsíc

6. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Neobvyklá kombinace vlastností, to je asi nejlepší charakteristika monitorů, které nyní chystá k vydání Samsung. Jeho modely S24E370DL a S27E370DS mají dnes vcelku standardní Full HD panely s úhlopříčkou 27 a necelých 24 palců. Neobvyklé jsou jednak tím, že u nich výrobce jako u řady svých LCD uvedených v tomto roce podporuje FreeSync (doufám, že v tom Samsung vytrvá a pomůže z něj udělat skutečně standardní součást monitorů). Vedle toho mají ale ještě jednu specialitu ze značně odlišného soudku – konzolu pro bezdrátové nabíjení zařízení jako jsou třeba mobily.

Samsung S24E370DL má úhlopříčku 23,6" (60 cm), rozlišení 1920 × 1080 bodů a založen je na technologii PLS (měl by tedy být vyráběn přímo Samsungem, jinak jde ale v podstatě o technologii IPS). Jeho maximální obnovovací frekvence je 60 Hz a jak už bylo zmíněno, oficiálně podporuje FreeSync čili VESA Adaptive-Sync. Rozsah frekvencí, v nichž FreeSync funguje, bohužel specifikace neupřesňují. Monitor má mít jas maximálně 250 cd/m² s neblikavým podsvícením a kontrast 1000:1. Hodnota odezvy je dle specifikací 4 ms.

Samsung S24E370DL
Samsung S24E370DL

Samsung S27E370DS je pak v parametrech velmi podobný, až na to, že úhlopříčka je 27 palců. Rozlišení je však stejné, panel má jen vyšší maximální jas (300 cd/m²). Monitor by zřejmě měl mít i podobný design, Na webu Samsungu jsou ilustrační snímky pro oba monitory shodné (nejspíš patří k menšímu 23,6" typu). Monitory mají oba jen základní možnosti ergonomie (náklon) a také nemají integrovány reproduktory nebo rozbočovače USB. Také napájecí zdroje jsou externí. Jako vstupy lze použít DisplayPort (nutný pro FreeSync), HDMI a analogový D-Sub.

Samsung S24E370DL Samsung S24E370DL Samsung S24E370DL Samsung S24E370DL Samsung S24E370DL

Jelikož nejde o hráčská LCD, ale spíše o běžné spotřebitelské monitory, není asi FreeSync až tak zajímavé, jako druhá specialita, tedy ono bezdrátové nabíjení mobilů. To používá standard Qi a jeho systém je schován v ploché části stojanu, kam si při nabíjení zařízení odložíte. Fungovat by to mělo například s telefony Galaxy S6 a S6 Edge od Samsungu, ovšem tato technologie je standardizovaná, takže by monitor měl nabíjet všechny značky, pokud telefon Qi podporuje. Že bylo „spojení“ navázáno, signalizuje červená LED ve stojanu.

Nabíjecí plocha umí napájet mobily podporující standard Qi, kontakt signalizuje LED
Nabíjecí plocha umí napájet mobily podporující standard Qi, kontakt signalizuje LED

Kromě nabíjení tento dok nějakou další interakci neumí. Ideální by asi bylo, kdyby takovýto monitor zároveň uměl i přijímat z telefonu bezdrátový obraz a skrze zabudovaný rozbočovač USB (který ale tento monitor stejně nemá) připojit myš a klávesnici k ovládání. S funkcí Continuum ve Windows 10 Mobile by něco takového mělo být velmi pěkně realizovatelné, tak daleko ale zatím pokrok nezašel.

 

KL24

S těmito LCD se nesetkáváme poprvé, Samsung je ukazoval už v červenci. Zatím se stále ale ještě nezačaly prodávat. Dostupné by podle webu Tom‘s Hardware měly být příští měsíc, prodej odstartuje 13. listopadu. A to asi i na našem trhu, neboť je už má v ceníku řada obchodů. Ti chtějí za model S24E370DL okolo 6500 CZK (americká cena je zdá se 250 USD, tedy se započítáním DPH ještě vyšší) a za větší S27E370DS okolo 9500 CZK. Kombinace designu s bezdrátovým nabíjením a navíc FreeSync tedy vyjde poměrně draho.

Zdroje: Samsung (1, 2), Tom‘s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?