Hlavní navigace

Motorola Atrix 4G: tatranka sbalená na cesty

11. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nevídané parametry

Počítače jako tenké klienty a veškerá osobní data neustále při sobě z cloudových serverů? Pche. Motorola Mobility (nově vzniklá firma) na to jde postaru i když vlastně inovativně. Počítače můžou být nadále pouhými terminály, ale data nosíte neustále u sebe… v mobilu. Mobil je totiž počítač a „počítač“ pouze dokovací stanicí.

Motorola Atrix 4G je možná nejpřekvapivější produkt letošního CESu. Chytrý telefon amerického výrobce staví, stejně jako LG Optimus 2x, na dvoujádrovém procesoru ARM Cortex-A9 v podání Nvidia Tegra 2. Špičkové parametry jej tedy řadí na čelní skupiny chytrých telefonů. Kromě druhé generace Tegry počítejte s 1 GB RAM (!), 16 GB flash paměti s možnosti rozšíření na 48 GB pomocí microSD karty.

Motorola Atrix 4G Motorola Atrix 4G Motorola Atrix 4G

I displej překvapuje. Sice neznáme použitou technologii, ale Motorola mluví 24b zobrazení barev. A co víc, na 4" úhlopříčce kreslí rozlišení 540 × 960 px (qHD). Stále méně než iPhone 4 a při větší úhlopříčce tedy i slabší DPI, ale komu to vadí, že?

Atrix 4G, i když tomu název napovídá, nepracuje v 4G sítích, ale zvládá tradiční GSM a „naše“ 3G (s nadstavbou HSPA+ 14,4/5,76 Mb/s), takže se snad brzy dostane i do Evropy. Zatím si jej bude hlídat americký Verizon. Motorola použila Wi-Fi čip který podporuje 802.11a/b/g/n sítě, tedy 2,4GHz i 5GHz pásmo. To se běžně nevidí. Samozřejmostí už je také bezdrátové streamování DLNA. Nechybí ani Bluetooth 2.1.

Američané telefon osadili dvěma kamerami. Zadní s LED přisvětlením zachytává video v 720p, ta přední zase přijde vhod při videohovorech.

Atrix z počátku poběží na Androidu 2.2 Froyo, dají se očekávat brzké aktualizace na 2.3 a v létě zřejmě 2.4/3.0. Nemá smysl vypisovat všechny technologie a senzory, kterými disponuje. Díky Tegře zvládne přehrát video v 1080p a akcelerovat Flash 10.1, má FM rádio, dva mikrofony a výstup HDMI. Co by se rozhodně mělo vypíchnout, tak lithiová baterka s kapacitou 1930 mAh. Takové monstrum jsme snad v mobilních telefonech ještě neviděli. Přitom si udrží útlý profil (11 mm) a hmotnost 135 gramů.

Každopádně Tegra a čtvrthádé displej budou asi dost hladoví.

Notebook, nebo smartphone? Smartbook

Motorola Atrix 4G Motorola Atrix 4G

Tou zřejmě nejdůležitější součástí Motoroly však budou volitelná příslušenství. Buď ve formě dokovací stanice HD Multimedia Dock, která z mobilu vyvede HDMI, trojici USB a zvukové vstupy/výstupy, nebo přímo Laptop Dock.

Ten vypadá jako notebook, ale vlastně je to jen golem, které potřebuje svůj šém. Platforma s 11,6" displejem (rozlišení zřejmě 1366 × 768), klávesnicí a touchpadem, která čeká, až se do ní Atrix 4G připojí. Jinak sama od sebe nic neumí. Motorola naštěstí nezapomněla na alespoň tříčlánkový akumulátor (36 Wh), který by měl smartbook udržet při životě asi osm hodin. Dock má hmotnost lehce přes kilogram.

Motorola Atrix 4G

Po připojení Atrixu se automaticky nastaví mirroring displeje (stejný obraz na mobilu i velkém displeji), přitom plocha Androidu může zůstat zmenšená. V dalších oknech (multitasking v opravdu krásné podobě) už běží nějaká linuxová distribuce. Na CESu výrobce ukazoval plnohodnotný Firefox, ale budou tam i další aplikace. Na klávesnici bude možné hrát i hry (ty mobilní i flashové).

Ve spolupráci s Citrixem byla předvedena také online distribuce Windows 7 z cloudu. Takže Windows na ARM už běží, i když vzdáleně :-).

Motorola Atrix 4G přijde na trh ještě v tomto čtvrtletí. Zatím však není jasné, kdy se objeví také v Evropě. A jestli vůbec. Byla by to škoda, protože Atrix s dokovací stanicí je krásný hybrid smartphonu a netbooku, který by mohl být alternativou tabletů.

KL24

Bral bych všemi deseti, co vy?

Zdroj (info i obrázky): Motorola

Byl pro vás článek přínosný?