Hlavní navigace

Motorola Razr i: ten nejlepší Android pro normální ruku (recenze)

2. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představení, parametry

Motorola Razr i je jedním z prvních telefonů na platformě x86 s procesorem Intel Atom Z2460. Právě to "i" v názvu znamená Intel, v zámoří se prodává Razr m, který má uvnitř klasický ARM. Razr "i" je vlastně evropská verze, kromě procesoru má navíc hardwarovou spoušť fotoaparátu a u nás se oficiálně neprodává. Můžete si pro něj zajet do Německa, nebo jej najdete v nabídce několika menších eshopů. Je to velká škoda, neboť Motorola Razr i je vynikající smartphone.


 

Hlavní vlastnosti:

+ Displej edge-to-edge, velikost těla tak akorát
+ Zpracování, kevlarová záda
+ Velká výdrž na akumulátor
− Nemá české prostředí
− Slabý fotoaparát
− Jen 8 GB paměti

zapůjčil Intel
Displej 4,3'', kapacitní Super AMOLED, 540 × 960, 256 ppi
Rozměry a hmotnost 123 × 61 × 8,3 mm, 126 g
Procesor/GPU/RAM Intel Atom Z2460 (1× Saltwell, 2 GHz, 32nm), PowerVR SGX540, 1 GB RAM
Paměť 8 GB (volných cca 5 GB) + microSD
Akumulátor 2000 mAh
Fotoaparát 8 Mpx (3 264 × 2 448), video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
OS Android 4.1.2 Jelly Bean (Motoblur)
Konektivita GSM, HSPA, Wi-Fi (2,4 i 5 GHz), Bluetooth, NFC, GPS, microUSB
SIM microSIM
Cena od 8 900 Kč

 

Motorola jej směřuje do střední třídy, přitom má na víc

V příslušenství nic zajímavého neočekávejte, kromě standardní nabíječky s odpojitelným USB kabelem a obyčejných peckových sluchátek na vás čeká už jen samotný Razr. Hned na první pohled působí velmi elegantně a jinak, než většina dnešních smartphonů. Přes napůl kovové zpracování je velmi lehký a výborně se drží v ruce.


 
 

 

 

Konstrukce

Displej typu edge-to-edge má 4,3", což je ideální úhlopříčka. Pokud nepatříte mezi fanoušky pádel velkých telefonů, které nejdou jednou rukou pořádně ovládat, právě jste našli svého favorita. Kapacitní displej má rozlišení 540 × 960 px, což znamená jemnost obrazu 256 ppi. Ideálem by zde bylo rozlišení 720 × 1280 px.

Kolem displeje je vystouplý kovový rámeček, takže při položení na stůl displejem dolů se sklo (chráněné Gorilla Glass) nedotýká. Technologie displeje Super AMOLED může na někoho působit trochu přepálenými barvami, mně se naopak výrazné barvy na telefonu líbí. Kontrast je vynikající a dobře čitelný i na sluníčku. Část displeje zabírají tlačítka zpět, domů a přepínání aplikací, které nemají své místo na šasi, ale jsou přímo součástí displeji. Stejně to má Nexus.


 
 

Displej se velmi málo špiní, samozřejmě občas jej vyleštit musíte, ale byl jsem překvapen, jak je ve srovnání s jinými telefony odolný. Může za to mj. také oleofobní (hydrofobní?) vrstva. Motorola navíc perfektně vyladila čidlo automatického jasu podle okolního osvětlení, a to až natolik, že jsem si z widgetu přepínačů tuto funkci mohl odstranit. Na vždy čitelný displej podle senzoru se můžete spolehnout.

 

Klínovitý tvar telefonu se směrem od horní části zužuje. Nad displejem se nachází výrazné kovové logo Motoroly, v němž je ukryt reproduktor pro telefonování. Ten zabírá pouze písmena TOR, takže logo při bližším pohledu nepůsobí zcela čistě, ale to je jen detail. Vedle něj je malá přední kamera, indikační LED dioda a senzor přiblížení. Úplně nahoře je ještě 3,5mm jack na sluchátka.


 

Ve spodní části pod displejovými tlačítky je kousek hluchého místa, které je stále ještě překryto sklem Gorilla Glass. Navozuje to dojem, že mohl být displej o něco delší. Najdete zde mikrofon.


 

Na pravém boku je tlačítko pro vypnutí, ovladač hlasitosti a více dolů hardwarová spoušť fotoaparátu, za kterou Motorole děkujeme. Většina výrobců, snad kromě Sony, od ní upouští a právě tato drobnost může rozhodnout, zda koupit Razr i, nebo Razr m. Ovladač hlasitosti mohl být ideálně ještě o něco níže, občas jej stisknu místo vypínacího tlačítka.


 

Na levé straně najdete dole nabíjecí microUSB a v horní části pod záslepkou sloty na microSIM a microSD. Díky této konstrukci máte výborný přístup k SIMce i paměťové kartě, zadní kryt není oddělávací a telefon je sešroubovaný = velmi pevný. Krytka je výborné řešení pro každodenní používání. Tělo je rozebíratelné pomocí šesti malých šroubků na bocích, ale spíše pro servis, akumulátor není uživatelsky vyměnitelný, což by po pár letech používání a potřebě nového akumulátoru mohlo znamenat problém.


 

Velmi povedený zadní kryt z kevlaru sice nezastaví letící kulku, ale působí velmi příjemně. Uprostřed je logo Motoroly a zbytečně nenápadné logo Intelu – tím by se telefon mohl klidně chlubit o něco více. Horní část zadního krytu je jediným škaredým místem – lesklý plast, vystouplá přisvětlovací dioda a nehodící se nápis HD video s jediným reproduktorem. Stereo by Razru slušelo lépe.


 

To bylo představení konstrukce, která se Motorole velmi povedla. Jako vždy by něco šlo udělat jinak, něco lépe, ale celkově jde o jeden z nejlépe zpracovaných smartphonů.

 

Android Motoblur

Operační systém Android 4 Ice Cream Sandwich dostal během testování aktualizaci na verzi 4.1.2 Jelly Bean. Nedokáži posoudit, zda se ještě dočkáme verze 4.2, ale doufám. Pro některé uživatele může být nedostatkem absence češtiny, protože Motorola k nám Razr oficiálně nedistribuuje. A čeština vlastně chybí úplně zbytečně, jelikož v Androidu přítomna je – Motorola ji ale s několika dalšími jazyky odstranila během přípravy své nadstavby Motoblur.

 
 

Musím ale potvrdit, že těch pár anglických univerzálních slovíček typu Call nemůže prakticky nikomu vadit a na softwarové klávesnici normální českou diakritiku mít budete. Motoblur jako takový je až na pár drobností povedená nadstavba.

 

Motorolácké speciality, které v Androidu nenajdete

Předně narazíte na motorolácký widget s názvem Circles, což jsou tři spojené kruhy zabírající místo 4×2. První zobrazuje čas, druhý počasí a třetí stav baterie. Jednoduchým pohybem lze v kruzích měnit digitální hodiny za analogové a střídat počasí ve více městech. Budou se vám zde objevovat také zmeškané hovory a příchozí SMS. Tenhle widget se Motorole hodně povedl.


 

Dalším zajímavým prvkem je rychlé nastavení, ke kterému se dostanete, když z homescreenu přejedete ještě více doleva, kde už žádná obrazovka není. Najdete zde přepínače pro Wi-Fi, Bluetooth, GPS, mobilní data i výběr vyzvánění. Tento typ přepínačů mám raději v horní liště, kam jej dává jen málo výrobců, ale naštěstí na to existují i aplikace třetích stran. Toto levé rychlé menu je ovšem originální a používá se dobře.

Osobně mohu doporučit aplikaci Power Toggles, jež vám do horní lišty přidá konfigurovatelný pás karet:


 

Podobně, když přejedete za poslední obrazovku směrem doprava, ocitnete se na místě, odkud lze přidat další stránku a spravovat ty současné. Na úvodní zamykací obrazovce lze přepínačem ztlumit telefon, aniž byste jej museli odemykat. Tak, to byly ty povedené vylepšení nadstavby Motoblur a teď ty horší, které jsem během používání zaznamenal.


 

V horní liště je stále zobrazený název operátora, což v případě Vodafonu zabírá asi třetinu lišty a stačí pár notifikací k tomu, aby se už nic nevešlo. Výchozí launcher má na všech plochách zobrazené vyhledávací okénko Google, které také nejde nijak vypnout, pouze instalací jiného launcheru. No a co mi vadilo nejvíce: když někomu voláte a on to zvedne až po minutě, většina telefonů má tu slušnost, že u toho jednou zavibruje. Motorola mezi ně nepatří.

Slabé stránky, fotoaparát, verdikt

Motoblur musím ovšem pochválit za celkem čistou nadstavbu, nevnucuje žádné předinstalované aplikace, nenajdete zde ani Facebook, pokud jej nechcete, což je jednoznačně správný krok. Ač je to telefon na platformě x86, nenarazil jsem na jedinou aplikaci, která by nefungovala (nějaké existují, ale je jich čím dál méně).

V seznamu aplikací najdete pod hvězdičkou místo, kam si můžete přetáhnout své oblíbené programy – poté už chodíte jen do této sekce a neruší vás zbytečnosti. Při přidávání widgetů se automaticky přeskupují ikonky na ploše tak, aby se vešel. To jsou drobnosti, které potěší.

Motorola nabízí funkci nazvanou SmartActions, což jsou vlastně uživatelské profily. V aplikaci si nastavíte určité podmínky, kdy profil aktivovat. Třeba konkrétní čas v týdnu, určité místo podle GPS či stav baterie a poté co se má stát: spustit nějaká aplikace, vypnout Wi-Fi, aktivovat tichý režim, či že se vám dovolají pouze konkrétní čísla. Kombinací je mnoho a přednastavená je třeba akce pro auto, kdy se spustí aplikace Vehicle Mode, což je plocha s velkými ikonami pro snadnější ovládání během jízdy. Nebo lze nstavit spuštění hudební aplikace po připojení sluchátek.


 

Motorola Razr i má notifikační diodu, která hlásí nepřijaté hovory či sms, ale nesvítí během nabíjení, což mě trošku irituje. Jsem zvyklý i na dálku poznat, že je telefon již nabitý, nebo se stále nabíjí. Motoblur má zkrátka několik zbytečných přešlapů. Dioda přitom umí více barev a k lepší práci se dá donutit vhodnou aplikací z Play Store.

V novém benchmarku 3DMark dosáhl Razr i 2440 bodů


 

8 GB, málo nebo dost?

Vnitřní paměť 8 GB s možností rozšíření přes paměťovou kartu je spíše málo. Skutečné místo je kolem 5 GB a opravdu náročným uživatelům může brzy dojít – Motorola totiž neumí přesouvat aplikace na SD kartu. Problém nastane až při instalaci více na místo náročných her, nebo také při používání Google Music – dosud jsem vždy přes Google Music nakešoval celou svou hudební sbírku do telefonu, tato data se ovšem ukládají do paměti pro aplikace a nejde to změnit. S tímto omezením budete muset žít.

Má hardwarové tlačítko, ale fotomobil z Razru nebude

Fotoaparát je hodně rozporuplný a patří mezi slabší. Díky hardwarovému tlačítku sice nastartuje okamžitě a ušetříte si ikonku na ploše, ale v horších podmínkách neudělá hezkou fotku, fotí pomalu a třeba prezentační plátno v setmělé místnosti pak nejde na fotce ani přečíst. K dobru lze přičíst funkci HDR, ale fotomobil z Razru i nebude. Video nahrává v rozlišení 720p, ale opět je potřeba lepších světelných podmínek.

Fotky mají bez pořádného světla moc šumu. Kamera je sice srovnatelná s dnešním průměrem, ale Razr i je výborný telefon a měl by mít i výborný fotoaparát. S posledním updatem lze vypnout zvuk závěrky a fotit panoramata.

 

Výdrž telefonu je díky úspornému Atomu i při náročnějším používání prakticky dva dny, což je v době jednodenních smartphonů velké plus. Občas se stane, že vydrží jen den a půl, hlavně při neustálém kontrolování sociálních sítích, ale není problém se dostat až na dva dny.

Menší výhradu mám k volací aplikaci. Na první záložce se zobrazuje číselník a nejvíce volaný kontakt. Na druhé seznam hovorů a na třetí oblíbené kontakty. Motorola by udělala lépe, kdyby se šlo přímo skrolováním odsud dostat do telefonního seznamu. Hledání kontaktu jeho postupným psaním samozřejmě funguje a do seznamu se dá dostat přes tlačítko lupy.

Verdikt

Přes veškeré nedostatky je Motorola Razr i momentálně tím nejlepším smartphonem s Androidem. Především proto, že se neúčastní nesmyslných závodů o co největší úhlopříčku, která se už nedá pořádně držet, ale nabídne raději kvalitu. Torxní šrouby na bocích jsou hezkým designovým prvkem, telefon je díky nim pevný, jen s výměnou baterie v budoucnu bude problém.

Ocenil bych několik drobných úprav v nadstavbě Motoblur, větší uživatelskou paměť a hlavně lepší fotoaparát, naopak výborné zpracování, výkon i výdrž řadí Razr i na špici. Pokud hledáte kvalitní smartphone normálních rozměrů, sedněte do auta, a jeďte si jej koupit do Německa. Nebo bombardujte Motorolu ať k nám začne dovážet.

MMF24

Velikost Razru i je prostě úžasná, srovnatelná s iPhonem 5. Jiné telefony se stejnou úhlopříčkou jsou většinou mnohem větší. Razr má bohužel mj. zakázanou funkci USB Host, takže na něm nepojede příslušenství typu DVB-T tuner. Jediné jádro Intelu stačí svým výkonem na běžné dvoujádrové ARMy, vydrží dva dny na baterku a celkem rychle se dobíjí. Musím ocenit také velký dosah Wi-Fi, kdy drží připojení i v místech, kam už s jinými telefony dávno jedu na 3G.

 

Plusy / mínusy
výborné zpracování slabý fotoaparát
4,3" ! slabší aplikace pro volání
kvalitní displej (pentile) nezavibruje při zvednutí hovoru
přístup ke kartám nemá české prostředí
hw tlačítko fotoaparátu menší paměť
výkon a výdrž nemožnost vyměnit baterii
widget Circles jen mono repráček
velký dosah Wi-Fi chování indikační diody
automatický jas
slušná cena  
Hodnocení 95 %

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.