Hlavní navigace

Moves pro iOS: Záznam každého kroku do krásné infografiky (recenze)

5. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na konci ledna vydala společnost ProtoGeo aplikaci Moves pro iOS která má sledovat každodenní pohyb uživatele, počítat jeho vykonané kroky, a porozumět tak svým zvyklostem. ProtoGeo je mladá společnost složená z osmi členů, kteří jsou rozmístěni v Helsinkách, Londýně a Pittsburghu. Aplikace je zdarma a nemá v sobě obsaženou žádnou reklamu a vývojářům zatím mnoho zisku nepřinese. To ostatně ani nebylo cílem, ProtoGeo minulý rok získalo investici ve výši 1,6 mil. USD pocházející z Finského akcelerátoru Lifeline Ventures a britského Profounders Capital. Nebude tedy překvapením, pokud za nedlouho dojde k odkoupení některou z velkých společností.

Pozná chůzi, běh a jízdu na kole

Aplikace patří k tomu nejhezčímu, co jsme na iOS mohli vidět. Elegantní a naprosto jednoduchý design pomáhá přehlednému ovládání, ve kterém se zorientujete během prvních minut používání. Hlavní obrazovka aplikace je tvořena dvojicí základních prvků – bublinami počítající vzdálenost a časová osa s rozepsanými přesuny a vyznačenými lokacemi, ve kterých se uživatel pohyboval.

Moves pro iOS Moves pro iOS

Horní bubliny jsou prozatím tři – zelená (která bude většinou největší) počítá chůzi. Ve výchozím stavu zobrazuje kroky, pokud na ni budete klepat, ukáže i celkový čas chůze a běžnou vzdálenost. To stejné umí Moves i u běhu – ten je zobrazován jako fialová bublina. A nakonec je tu modrá, jenž představuje jízdu na kole, tam se bude hodit pouze ujetá vzdálenost, nic víc na kole nezměří. Pro tento tip aktivity však sami vývojáři doporučují používat klasické fitness aplikace jako je Runkeeper, Endomondo nebo Sports Tracker.

Nahoře jsem zmínil, že jsou tři bubliny na hlavní obrazovce prozatímní – vývojáři do budoucna plánují přidat další, která bude měřit i spálené kalorie. Dočkat bychom se měli během března.

Jednou z velkých výhod oproti náramkům jako jsou Nike Fuelband nebo Fitbit, je schopnost samostatně rozpoznat typ pohybu. Za dobu krátkého, týdenního testování se mi nestalo, že by se aplikace spletla a z běhu udělala jízdu na kole nebo jízdu na kole považovala za MHD. Díky tomu není nutné každodenní záznamy projíždět a jednotlivým úsekům přiřazovat typ aktivity. Pokud by se však přeci jen aplikace sekla, je možné trasu označit a změnit její druh.

Moves pro iOS
Každý bod či trasu je možné editovat

Jednoduše a přehledně

Druhým prvkem, který je ještě zajímavější, než horní bubliny je přehledná časová osa. Do té aplikace skládá jednotlivé úseky, které zaznamená – barevně odlišuje druh pohybu, ukazuje vzdálenost i čas. Pokud se zrovna nepohybujete po svých, ale vezete se v prostředku MHD, aplikace  vás odhalí a do osy tento úsek zanese jako Transport.

Každou položku v přehledné infografice je možné rozkliknout a podívat se na mapu se zaznamenanou polohou a trasou. Ta je však na rozdíl od zmíněných trackovacích aplikací celkem nepřesná, GPS zde není používána tak intenzivně – o nějaký super přesný záznam zde však ani nejde.

Na mapě aplikace vyznačí body, na kterých jste trávili nějaký čas – i ty je možné rozkliknout a přidat k nim doplňující informace. Aplikace využívá propojení s Foursquare a tak umí vyhledat okolní venues. Zpětně tedy můžete určit, kde jste se v konkrétní čas nacházeli. Navíc můžete na mapě vyznačit celkem tři body, které jsou rozpoznávány automaticky – domov, práce a škola. Pokud do nich dorazíte, na časové ose se tato místa správně pojmenují.

Stejně jako samotná aplikace, i její nastavení je triviální a mnoho možností v něm nenajdete. Můžete zde vypnout, či pozastavit sledování pohybu (zcela vypnout, pozastavit na 1-3 hodiny nebo do dalšího nabití). Dále zde nastavíte notifikace – aplikace může upozorňovat na denní či týdenní reporty a nové měsíční rekordy. Poslední položkou je zvolení metrických nebo imperiálních jednotek.

Moves pro iOS Moves pro iOS

Zkušenosti z používání

Asi od začátku čtení (a já od první instalace) jste zvědaví, co aplikace provádí s baterií. Celý den jsou zapnuté polohové služby, navíc je v pohotovosti gyroskop a akcelerometr kvůli krokoměru. Sami vývojáři píší, že je aplikace navržena pro každovečerní dobíjení, avšak při běžném používání telefonu by měl vydržet celý den. To můžu víceméně potvrdit – pokud přes den několikrát otevřete web, klient sociálních sítí, budete připojeni na IM a vyřídíte nějaký ten hovor, den iPhone opravdu vydrží. Aplikace chytře vypíná GPS, pokud nejste v pohybu a spoléhá se pouze na změny BTS. Horší to však bude třeba v netradiční den, kdy prosedíte čtyři hodiny ve vlaku s mobilem v ruce. Zde bude Moves přesně tou aplikací která způsobí vybití ještě odpoledne místo přesného vyšťavení až po ulehnutí ke spánku. Pokud patříte k uživatelům, kteří vypínají 3G, aby iPhone vydržel tři dny bez dobití, Moves radši neinstalujte.

Moves pro iOS
Po deseti hodinách používání s aktivními Moves zbývá necelá třetina baterie

V případě, že vám však každodenní nabíjení nevadí, aplikace rozhodně stojí za vyzkoušení. Snadno tak zjistíte, kolik času strávíte na cestách, popř. kolik kroků za týden či měsíc vykonáte. Až přibude počítadlo spálených kalorií, bude to ještě zajímavější. Za týden používání jsem se zatím nedostal do situace, kdy by mi aplikace extrémně zrychlila vybíjení iPhonu a nechávám ji tedy nainstalovanou. S dalšími aktualizacemi se navíc pravděpodobně dočkáme i vylepšené správy baterie a výdrž by se mohla o něco prodloužit.

Pokud vás trápí datové limity, s Moves se bát nemusíte, data využívá minimálně. Pro záznam je nepotřebuje vůbec, a nejvíc přenesených dat bude mít na svědomí zobrazování map. I v tom se však můžete omezit a za měsíc aplikace zkonzumuje maximálně jednotky megabajtů měsíčně.

KL24

Do budoucna jsou slíbené i aplikace pro Android (nyní můžete vyzkoušet jinou velmi kvalitní Android aplikaci - stáhnout krokoměr do mobilu) a Windows Phone. Jediné co tak zatím trošku chybí a vývojáři se o tom ani nezmínili, jsou reporty dostupné na webu. Nemuseli by být nijak složité, možnost prohlédnout si infografiku na velkém monitoru bych však uvítal. Jedinou možností zatím zůstává vyfotit celou časovou osu, což umožňuje sama aplikace a obrázek si uložit do interní galerie nebo Photostreamu.

 Moves pro iOS Moves pro iOS

Byl pro vás článek přínosný?