Hlavní navigace

Mozilla proti chování Facebooku. Doplněk pro Firefox mu výrazně znesnadňuje sledování

27. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nezisková organizace se nejdříve proti chování Facebooku ohradila, teď mu chce maximálně znesnadnit sledování při surfování těch, kdo sociální síť aktivně používají. Vytvořila kontejner.

Mozilla umně využila situace kolem Facebooku, který je v posledních dnech v médiích propírán kvůli skandálu s daty, jež z něj byla ve své době legálně získána (je ovšem trestuhodné, že sběr v podobném rozsahu před lety umožňoval), ale která byla použita v americké prezidentské kampani v roce 2016 formou Cambridge Analytica. Nejprve spustila petici, kde požadovala po Facebooku, aby podobný situacím zabránil. Svůj podpis do ní stále přidat můžete. Teď uvádí doplněk, který ale má na každého, kdo si jej stáhne, bezprostřední a nikoli nezajímavý účinek. Izoluje totiž Facebook tak, že váš účet nebude moct jednoduše sledovat napříč weby. Modrou sociální síť přitom nadále můžete používat. Jak to? Povinná četba: Největší kauza sociálních sítí. Ukradené informace o 50 milionech lidí z Facebooku byly použity v kampani za zvolení Trumpa

Izolace Facebooku v kontejneru

Doplněk Facebook Container pro Firefox webovou stránku facebook.com umisťuje do kontejneru. V něm jsou např. ukládány cookies jako normálně, ale jednoduše řečeno se jedná o oddělený prostor od běžné relace, kde jsou data naopak propojená. Zní vám to povědomě? S kontejnery Mozilla již v minulosti experimentovala. Dnešní Firefox tuto technologii obsahuje.

Podívejte se případně do článku S kontejnery by Firefox mohl vyřešit nerespektování soukromí napříč weby. Ideou bylo vytvořit oddělená pracovní prostředí tak, aby bylo chráněno vaše soukromí, ale nepřišli jste o výhodu práce v jednom okně. Protože je Facebook oddělený od zbytku relace, nemůže skrze něj ani moct pod svým účtem rozdávat lajky na webu ani přidávat komentáře pod články, jež používají diskuzní systém od Facebooku. Logicky se skrze Facebook ani nepřihlásíte k jiné službě.

Jak poznáte Facebook v kontejneru? Podle indikátorů v panelu a v adresním řádku Jak poznáte Facebook v kontejneru? Podle indikátorů v panelu a v adresním řádku

Sdílet na svůj Facebook články z jiných webů nicméně lze. V takovém případě se dialog pro sdílení otevře v kontejneru, který poznáte podle modré linky v panelu a indikátoru v adresním řádku. Tím se ovšem Facebook dozví, že jste danou stránku navštívili. Pakliže při prohlížení příspěvku na sociální síti klepnete na odkaz směřující na externí stránky, otevře se mimo prostředí kontejneru.

MMF24

Díky kontejnerům také můžete v jedné relaci používat více účtů jedné služby. Zkuste si dříve uvolněný doplněk Firefox Multi-Account Containers.

Bylo by nebezpečné tvrdit, že vás po instalaci doplňku nebude moct Facebook vůbec sledovat – díky oddělení prostorů by dnes sledování minimálně mělo být výrazně komplikovanější (v nejlepším případě pak nemožné).

Nelze ovšem vyloučit, že Facebook časem nevymyslí jiný způsob, jak důkladně sledovat aktivitu svých uživatelů a uživatelek na síti. Buď jak buď, Facebook Container přijde jistě řadě lidí vhod. Firefox znenadání získal zajímavou konkurenční výhodu.