Hlavní navigace

Mozilla vynutila sběr malého objemu dat ve Firefoxech s vypnutou telemetrií

24. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Kontroverze kolem prohlížečů se množí. Mozilla by Firefox ráda prosadila jako důvěryhodný prohlížeč, který je transparentní a neprovádí žádné nepravosti. Jenže vynucení instalace doplňku v instalacích s vypnutou telemetrií, aby získala informace o tom, v kolika instalacích je odesílání telemetrických dat vypnuté, je kontraproduktivní.

Soukromí je dnes žhavým tématem. Shodou okolností v podobné době provádí kontroverzní kroky dva důležití výrobci prohlížečů. Chrome vás automaticky přihlásí k účtu Google prohlížeči, pokud tak učiníte na webu. Ne zrovna šťastné rozhodnutí má na triku i Mozilla, která se v posledních měsících snaží profilovat jako subjekt zaměřený na ochranu soukromí. To je přitom motiv, který k Firefoxu s ohledem na kontext dnešní doby může výborně sedět – není pravda, že jsou všechny prohlížeče stejné, byť se podobají zvenku. Svému prohlížeči potřebujete důvěřovat. Ohnivá liška se neliší od mnoha jiných programů v tom, že obsahuje funkci pro sbírání telemetrických údajů. Díky nim vývojový tým snáze odhalí a vyřeší problémy, může prioritizovat vývoj funkcí apod. Telemetrie ve Firefoxu ovšem není povinná, můžete ji klidně vypnout. V nastavení najdete celkem tři samostatné předvolby, které můžete zapnout nebo vypnout, viz snímek níže. Co kdyby ale Mozilla vaše rozhodnutí ignorovala? V srpnu na jednom ze svých blogů uvedla, že chce měřit efektivitu vyhledávání. S tím je spojený rozšířený sběr dat, mj. počet stránek s výsledky vyhledávání, kde se ob

Mozilla: Kdo vypíná telemetrii?

Poslední část příspěvku je nejzajímavější. Mozilla píše, že by ráda znala více souvislostí s případy, kdy je vypnuta telemetrie. Sama přiznává, že telemetrii nemusí posílat pro firmy vytvořené speciální konfigurace Firefoxu a domácí uživatelé a uživatelky mohou sdílení dat rovněž ručně vypínat. Myslí si však, že většina klientů telemetrii odesílá, jen neví, jaké procento tak nečiní.

Proto vyvinula doplněk, kterým tento údaj chtěla změřit. Jak upozornil Martin Brinkmann, Telemetry Coverage se tudíž začal šířit také do některých instalací, kde je sběr telemetrických dat vypnutý. Což je kontroverzní krok, přestože nás Mozilla ujistila o tom, že tento sběr bude oddělený od dat nasbíraných standardní cestou a že tato data nebudou obsahovat žádné identifikační údaje.

https://twitter.com/Xrazy/status/1043992804198940673

KL24

Nic to nemění na tom, že vynucený sběr jakýchkoli dat se dotkne těch, kteří o něj nestojí. Což potvrzuje např. tato diskuze na Redditu. Nastavil-li si někdo Firefox tak, aby telemetrii neposílal, toto rozhodnutí by měl výrobce respektovat. Jenže sběr skrze doplněk byl zahájen před 25 dny a skončil 18. září, jak indikuje oznámení na Bugzille. Je dost možné, že se u vás neobjevil – zacílen byl na 1 % všech instalací prohlížeče.

Není to jediný přešlap, kterým Mozilla ve výsledku škodí sama sobě. V loňském roce podobně instalovala doplněk Looking Glass, aniž by se na to kohokoli zeptala. Firefox přitom nabízí ochranu proti sledování, kterou chce výrobce více zviditelnit. Je to ale důvěryhodný a spolehlivý prohlížeč, když se něm může zničehonic objevit nějaký doplněk? Navíc když je pomocí něho měřena určitá část prohlížeče? Je obhajoba sběru dat dostatečná?

Byl pro vás článek přínosný?