Hlavní navigace

Mozilla myslí na konec podpory starých Windows. Firefox 53 už nevyjde pro XP ani Vista

27. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla ve své Bugzille naznačila konec podpory starých verzí Windows. Firefox 53 už nevyjde pro Windows XP ani Vista v podobě samostatného instalátoru. Prohlížeč by mohl v obou systémech ještě stále běžet (instalátor jde rozbalit jiným způsobem a pak spustit firefox.exe), ale už nebude mít zaručenou funkčnost. S každou další verzí bude Firefox čím dál méně kompatibilní.

V dalším příspěvku Mozilla píše, že Firefox 51 bude poslední hlavní verzí pro Windows XP. Pak bude možné v systému používat Firefox ESR 52, tj. verzi s dlouhodobou podporou. Ta je primárně určena pro školy nebo podniky, které nechtějí nebo nemohou často přecházet na nové edice s nezaručenou kompatibilitou doplňků a webů. Ve větvi ESR (Extended Support Release) dochází jen k opravě chyb.

Firefox 52 ESR vyjde 7. března 2017
Firefox 52 ESR vyjde 7. března 2017

Další edice ESR vycházejí vždy po sedmi verzích běžného Firefoxu. Nové ESR tak přijde někdy v březnu 2018 s Firefoxem 59. To už by pro Windows XP i Vista mělo být konečnou stanicí. Microsoft už ostatně XP nepodporuje od dubna 2014, Vistě končí podpora v dubnu 2017. Google v Chromu ukončil podporu obou systémů v dubnu 2016. Opera na oba systémy zatím ještě myslí.

 

via Ghacks

Byl pro vás článek přínosný?