Hlavní navigace

Mozilla opouští Prism. Bohaté webaplikace nyní v Chromeless

3. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost k věci uvedla následující: "Projekt Prism začal svoji existenci někdy v roce 2007 a jeho původním cílem bylo hladce integrovat webové aplikace do počítače uživatele. Nedávno ovšem prohlížeče začaly zkoumat další cesty, jaké si vytkl za cíl i Prism: jmenovitě zrychlení u těch webových aplikací, které jsou pro vás důležité."

Projekt Chromeless, byl oznámen v roce 2010 a jeho cílem je kvalitně modelovat desktopově-webové aplikace, to vše při zachování technického pozadí Prism. Truchlit tedy není třeba, protože totéž, co umí Prism, zvládne i Chromeless, ba dokonce ještě lépe.

V kostce řečeno jde o to, že zatímco Prism umožnil pouze (jakožto plugin) spustit webovou aplikaci z odkazu na ploše v okně Firefoxu (bez typických prohlížecích ikon), Chromeless povoluje komukoliv nad Firefoxem postavit další vlastní UI + vytvořit aplikační hybrid, který je na půli cesty mezi desktopem a webem.

Pro opravdové nadšence je na webu Mozilly k dispozici zdrojový kód prvních vydání Chromeless. Více informací o projektu najdete zde.

Zdroj: Softpedia.com