Hlavní navigace

Mozilla připravuje dotykový Firefox pro Metro

14. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

To, co jsme možná jen tušili se před pár dny potvrdilo. Desktop už prostě nebude primárním prostředím pro uživatele, ve Windows 8 se jím stane Metro. Ne, že by hned umřel, to ne, ale nenáročný uživatel už v podstatě nebude mít moc důvodů k tomu, aby desktop navštěvoval. Ten si prostě otevře internetový prohlížeč prostřednictvím hranaté dlaždice, nikoli ikonky na ploše. Jakkoli je Metro zajímavé a originální, znamená poměrně velký problém pro konkurenci. Prohlížeče se lišily mj. uživatelským prostředím.

Tip: Rozlučme se s desktopem. Kruh se uzavírá

Pak tu byl výkon a podpora webových standardů, uživatel chce ale především vidět, co mu program nabídne za zajímavé funkce a za atraktivní prostředí. Dotykový Internet Explorer 10 nicméně bude od začátku jednoduchý a atraktivní. Pokud Microsoft neselže, vybaví svůj operační systém tak dobrým prohlížečem, že lidé nebudou cítit potřebu hledat si jiný. Vyrobit dobrý produkt a trumfnout s ním ostatní je naprosto v pořádku, jen z téhle zprávy ostatní výrobci prohlížečů nebudou právě nadšení.

Mozilla nicméně zkusí s IE10 soupeřit. Na desktopu nadále poběží před lety rozjetá soutěž, uvidíme, jak se vývojáři dovedou poprat s Metrem. Dokáží nabídnout víc než Microsoft? Firefox bude muset přijít s kompletně nový prostředím, pravděpodobně ale zachová nadstandardní funkce jako synchronizace dat. Měli bychom se setkat s adresním řádkem (Mozilla mu říká awesomebar), panely a základními tlačítky pro ovládání. Prohlížeč bude vedle celoobrazovkového režimu také podporovat režim postranního panelu, kdy vyplní jednu šestinu obrazovky. V případě, že bude naopak sousedit s nějakou aplikací v postranní liště, zabere logicky pět šestin prostoru na obrazovce.

CS24

Vážnější ukázka by měla být k dispozici ve druhém čtvrtletí letošního roku, alfaverze a betaverze přijdou v druhé polovině roku. První pokusy o dotykový Firefox snad spatříme krátce po vydání Windows 8 Consumer Preview.

Zdroj: The Verge