Hlavní navigace

Mozilla se chce zbavit Thunderbirdu. Jeho závislost na Firefoxu brzdí vývoj pošťáka i prohlížeče

2. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poštovní klient Thunderbird byl odsunut na druhou kolej už v roce 2012. Mozilla rozhodla, že to pro její budoucnost není klíčový projekt, protože i přes veškerou věnovanou péči o něj zájem nerostl. Projekt ale stále zůstal pod její střechou. Mozilla zajišťuje technickou infrastrukturu a stará se o bezpečnostní záplaty. Vývoj nových funkcí nicméně závisí čistě na komunitě. A je to znát, Thunderbird se za tři roky téměř nezměnil.

Mozilla se možná zbaví Thunderbirdu
Mozilla se možná zbaví Thunderbirdu

Mitchell Baker, předsedkyně neziskovky Mozilla Foundation i její dceřiné společnosti Mozilla Corporation, teď v otevřeném dopise promluvila o možné budoucnosti Thunderbirdu. Řekla, že Mozilla se chce zaměřit na produkty, které budou mít velký vliv na celý průmysl. Takovým je třeba Firefox. Thunderbird však tento potenciál nemá.

Baker také tvrdí, že oba produkty je nutné oddělit, jinak se budou navzájem brzdit. Vývojáři Thunderbirdu tráví spoustu času tím, že zavádějí novinky vyvinuté ve Firefoxu. Vývojáři Firefoxu se zase musí ohlížet na zpětnou kompatibilitu kvůli Thunderbirdu. Neprospívá to nikomu.

 

Ač to předsedkyně výslovně nezmiňuje, tento krok má nejspíš souvislost s chystanými změnami ve Firefoxu. Ten stejně jako Thunderbird používal jazyky a formáty XUL, XBL a XPCOM pro designování programu a rozšíření, jenže Firefox přejde na úplně novou architekturu. Mozilla se chce starých struktur zbavit, jenže kvůli Thunderbirdu zatím nemůže.

KL24

Mitchell Baker i zbytek nadace hledá řešení. Pravděpodobně dojde k odloučení Thunderbirdu z firmy Mozilla Corporation. Mateřská Mozilla Foundation už diskutuje s jedním partnerem, který by zajistil podporu pošťáka do budoucna. Sama by pak mohla finančními příspěvky zajistit přechod pod nová křídla. Žádný konkrétní plán ale zatím nesdělila.

Zdroj: Mitchell Baker via TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?