Hlavní navigace

Mozilla si věří: Firefox 4 bude nejoblíbenější na světě

29. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli na něj nadává polovina internetu, Internet Explorer si i přes klesavou tendenci stále drží první místo v celosvětovém podílu na trhu, po tom se však už pomalu sápe Firefox, který z IE alternativ jako jediný získal ohrožující popularitu.

Microsoft si to nejvíce zavařil s IE6, který byl na trhu až nezdravě dlouho a ačkoli se s Internet Explorerem 9 opravdu překonal a vývoj víceméně dohnal, možná i předehnal na poražení Firefoxu mu to zřejmě stačit nebude, což dle Asa Dotzlera, řídícího komunitního vývoje v Mozille, znamená to, že se do konce tohoto roku Firefox stane nejpoužívanějším prohlížečem na světě.

"Někdy během tohoto roku IE9 dosáhne kolem 20 % podílu a Firefox 4 25-30% podílu, čímž se stane nejoblíbenějším prohlížečem na světě" sdělil Dotzler. Statistiky po vydání obou novinek tomu odpovídají: ačkoli Firefox 4 vyšel až několik dní po IE9, v první vlně zájmu jej prakticky rozdrtil.

CS24

Proč je dle něj Firefox 4 tak úspěšný? "Je to díky vám všem. Je to díky každému z vás, kdo si stáhl Firefox 4, zjistil, že je skvělý a řekl o něm svým přátelům a rodině. Žádná reklamní kampaň od Microsoftu toto nemůže zastavit. Šiřte slovo [o Firefoxu] dál. Firefox odpovídá jenom vám!". Otázkou je, kam se v předpokladech Dotzlera poděly Firefoxy 5, 6 a 7, které se mají objevit ještě v tomto roce.

Zdroj: Softpedia