Hlavní navigace

Mozilla podpoří projekty, jež zkoumají dopady umělých inteligencí na společnost

5. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Umělá inteligence se rozšiřuje. Kromě toho, že nám pomáhá některé problémy řešit, ale také vytváří nové. Mozilla chce finančně odměnit projekty, které veřejnost seznamují s úskalími umělých inteligencí.

Zajímají vás společnost a umělé inteligence? Mozilla vyhlásila soutěž, v rámci které nabízí dohromady 225 000 dolarů na vybrané projekty, které se zabývají dopady umělých inteligencí a strojového učení na společnost. Nezisková organizace reaguje na nastalou situaci, kdy náš osobní svět pomáhají utvářet počítačové algoritmy.

Aktuální situace

Sociální sítě jako Facebook určují, jaké příspěvky uvidíme. O tom, že význam umělých inteligencí poroste, nelze pochybovat. Nejen Facebooku budou pomáhat s filtrováním nevhodného obsahu na síti.

Současně jsou s umělou inteligencí určité problémy. Rok a půl starý projekt Microsoftu selhal během jediného dne, když chatovací bot od lidí na Twitteru pochytil rasistické sklony. YouTube zase např. v posledních měsících řeší, že mezi videy navrhovanými vyhledávačem se nachází smyšlený obsah a konspirační teorie.

https://twitter.com/geraldmellor/status/712880710328139776

Soutěž o projekt podporující edukaci veřejnosti

Mozilla chce skrze projekty podpořit zájem a povědomí veřejnosti o problematiky digitální doby. Soutěž zaštiťuje NetGain Partnership, jehož součástí jsou je mj. Mozilla nebo Open Society Foundation. Tyto subjekty mají ve hledáčku v podstatě digitální jakoukoli (internetovou) tvorbu, jež širšímu publiku představí uvedenou problematiku. Jít může o hry, videa, datové vizualizace aj.

https://twitter.com/jackyalcine/status/615329515909156865

KL24

Aby byly projekty do soutěže přijaty, nemusí zcela hotové. Stačí funkční prototyp, případně rozpracovaný koncept. Musí však být bezplatně dostupné internetovému publiku s tím, že cílovou skupinu netvoří experti a expertky. Srozumitelnost běžnému člověku je tedy další podmínkou. Pokud za takovým projektem stojíte, můžete se přihlásit.

Výše uvedená suma byla rozdělena na dvě ceny ve výši 50 000 dolarů, dalších pět projektů může získat po 25 000 dolarů s tím, že 2 500 dolarů z uvedených částek vždy tvoří cestovní stipendium na festival MozFest. Podmínky pro přijetí jsou sepsány v tomto dokumentu, který vás s procesem seznámí. Přihlášky lze podávat do 1. srpna. Veřejně budou vítězné projekty odhaleny mezi 26. a 28. říjnem na MozFestu.

Jaké projekty Mozilla v minulosti podpořila?

  • Data Selfie – Doplněk pro prohlížeč otevřeným kódem, který simuluje, jak Facebook interpretuje získaná uživatelská data.
  • Chupadados – Projekt zaměřený na to, jak jsou ženy a nebinární osobnosti na webu sledovány.
  • Paperstorm – Webová hra, kde zanecháváte digitální ve městech, a u toho tweetujete směrem k zákonotvorným autoritám.
  • Codemoji – Nástroj, jenž vás naučí kódovat zprávy vytvořené pomocí znaků emoji. Nenásilnou formou si tak osvojíte základy šifrování.
  • *Privacy Not Included – Seznam gadgetů, které nabízí nové bezpečnostní funkce a jsou vytvořené s důrazem na ochranu soukromí jedince.

Byl pro vás článek přínosný?