Hlavní navigace

MS Office 14: známe první detaily

15. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve víru událostí okolo uvolnění veřejné betaverze nového operačního systému Windows 7 zůstávají informace o připravovaných MS Office 14 poněkud v pozadí. Vydání nové verze oblíbeného kancelářského balíku se přitom blíží. Změny se dočká uživatelské prostředí (ne, pás karet Ribbon, neboli Fluent UI, nezmizí) i funkční výbava jednotlivých aplikací.

Možná vás při pohledu na nadpis článku napadne, kam zmizelo číslo 13. Současné MS Office 2007 mají totiž pořadové číslo 12. Stačí kliknout na tlačítko Office, zvolit Možnosti aplikace a klepnout na Zdroje informací, kde se o tom sami přesvědčíte. Různé zdroje hovoří o tom, že vývojáři Microsoftu jsou zkrátka pověrčiví a „nešťastné" číslo 13 se jednoduše rozhodli přeskočit.

Následující verze MS Office tedy ponese označení 14. Skutečný název kancelářského balíku, který už dlouho pořadové číslo nepoužívá, by měl být Microsoft Office System 2009. Podporována bude jak 32bitová, tak 64bitová platforma Windows. Dostupnost betaverze se očekává v květnu 2009, finální verze Microsoft Office System 2009 by se pak měla objevit do konce tohoto roku.

Word 2009

Jednotlivé aplikace nabídnou zcela prázdné okno s minimem ovládacích prvků v případě, že nebude otevřen žádný dokument. Základní nabídka aplikací tedy bude na jakési speciální ploše, kde uživatel nebude rušen okolními ovládacími prvky:

Pás karet zůstává zachován, nicméně mění se trošku jeho styl. Zmizelo kulaté tlačítko Office, které nahradí speciální tlačítko před jednotlivými kartami.

Ve Wordu 2009 zcela jistě nebude chybět panel rychlých nástrojů uvedený ve verzi 2007 a speciální panel zobrazený po označení některých prvků v dokumentu.

Excel 2009

O změnách ve funkcionalitě Excelu toho zatím moc známo není, uniklé obrázky zatím jen ukazují nový vzhled Ribbonu podobně jako ve Wordu a přesunuté/změněné tlačítko Office.

Outlook 2009

Pás karet se v současných MS Office 2007 neobjevil úplně ve všech aplikacích a na všech místech. Příkladem budiž poštovní klient a organizér Outlook, kde se pás karet objevuje pouze v okně pro psaní nové zprávy. V Outlooku 14 (2009) by se však Ribbon měl objevit kompletně v celé aplikaci.

Další aplikace Microsoft Office Systems 2009

Webová podoba Office 14

Během loňského roku se také objevily zmínky o tom, že MS Office 14 bude fungovat jako webová aplikace. Tato možnost není vyloučena a Microsoftu se tak otevírá prostor k tomu, nabídnout plnohodnotnou webovou kancelář jako konkurenci bezplatnému Google Docs.

Ochrana před piráty

MS Office 14 bude využívat aktivační mechanismus Volume Activation 2.0 známý z Windows Vista, Windows Serveru 2008 a samozřejmě i z Windows 7. Ten poskytuje dva typy klíčů:

  • Multiple Activation Key - MAK - aktivace probíhá oproti serverům Microsoftu
  • Key Management Service - KMS - aktivace probíhá oproti službě instalované v místní síti

Zabezpečení Office 14

Nová verze kancelářského balíku od Microsoftu bude podporovat technologii DEP, Data Execution Prevention. Jde o hardwarovou bezpečnostní funkci schopnou rozpoznat různé typy útoků. Další zabezpečovací novinkou bude Automatická validace dokumentů. Soubory otevřené ve Wordu, Excelu nebo PowerPointu budou otestovány na případnou přítomnost škodlivého kódu, a pokud aplikace usoudí, že může představovat nebezpečí, seznámí s touto skutečností uživatele.

Zabezpečené zobrazení (Protected View) uživatelům umožní prohlížet jakékoli dokumenty Office beze strachu z toho, že by se škodlivý kód v nich obsažený dostal ven a poškodil nějaké části systému. V Office 14 bude také podpora důvěryhodných dokumentů a šifrování z MS Office 2007.

MMF24

S betaverzí MS Office 14 se blíží také Service Pack 2 pro MS Office 2007. Přinese podporu ODF (Open Document Format) z OpenOffice.org a PDF, kterou je nyní nutné instalovat samostatně. SP2 by měl MS Office 2007 výrazně zrychlit, citelně to bude znát u Outlooku.

Zdroj: UX Evangelist