Hlavní navigace

MSI bude také podporovat SSD s rozhraním SFF-8639, vydá adaptér do slotu M.2

21. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni touto dobou se očekával příchod platformy Haswell Refresh s čipsety H97 a Z97; jednou z hlavních novinek měly být konektory SATA Express pro připojení SSD. Dnes to ovšem vypadá, že toto rozhraní bylo slepou uličkou a pokud vím pro ně žádný disk neexistuje. Zdá se, že se místo něj začne v desktopových PC používat serverové rozhraní SFF-8639, které má například Intel SSD 750. O víkendu jsme informovali, že Asus chystá adaptéry, umožňující tyto disky připojit k deskám platformy X99, a nezůstane při tom sám. Stejný záměr ohlásilo i MSI, které rovněž nabídne redukce přidávající na desktopové desky potřebné výstupy.

Řešení od MSI ponese výstižné označení „M.2 to Turbo Mini-SAS HD adapter card“. Stejně jako u Asus se bude jednat o kartičku do slotu M.2, která bude využívat jeho linky PCI Express. Kabely pro disky s rozhraním SFF-8639 mají na straně základní desky jiný konektor označený SFF-8643 nebo též Mini-SAS HD a adaptér bude jeden takovýto port poskytovat. Propojení po kabelu bude stejně jako u SSD do slotu M.2 používat PCI Express, takže by redukce neměla být nijak složitá. Výkon by měl být identický s tím, jaký dostanete z karty přímo do slotu PCI Express, obojí umí používat pokročilý protokol NVMe. Samotný protokol NVMe by měly desky MSI umět už od ledna. Stačí aktualizovat BIOS, podpora se týká čispetů H97, Z97 a X99.

MSI M.2 to Turbo Mini-SAS HD adapter card
MSI M.2 to Turbo Mini-SAS HD adapter card

MSI bude tyto moduly dodávat jako příslušenství ke svým deskám platformy X99 pro Haswell-E. Ovšem zdá se, že nikoliv k těm stávajícím, ale až k novým modelům, které hodlá uvést na Computexu 2015 za měsíc a půl. Adaptér má být určen jen pro tuto platformu, nikoliv pro desky s čipsety Z97 nebo H97. A to zřejmě proto, že v jejich případě mají sloty M.2 jen dvě linky PCI Express 2.0 (celkem 10 Gb/s), zatímco platforma X99 nabízí skrze sloty M.2 rovnou PCI Express 3.0 ×4 přímo z řadiče v procesoru (MSI takové sloty označuje „Turbo M.2“). Na platformě LGA 1150 by tím pádem disky s rozhraním SFF-8639 stejně měly jen omezený výkon.

MSI M.2 to Turbo Mini-SAS HD adapter card

Bohužel to vypadá, že samostatně adaptér M.2 to Turbo Mini-SAS HD koupit nepůjde, nebo to alespoň MSI v tuto chvíli neplánuje. Že se případně bude dát kartička od Asusu, která prý ve volném prodeji bude, použít i v cizích deskách, sice není vyloučené, raději bych na to ale moc nesázel.

 

KL24

V budoucích generacích highendových desek by se už konektory pro disky s rozhraním SFF-8639 možná mohly vyskytovat přímo na PCB místo rozhraní SATA Express. Tento konektor měl výhodu, že byl částečně zpětně kompatibilní (lze do něj zasunout dva kabely SATA). Asi je také spolu s kabeláží levnější. Momentálně to už ale nevypadá, že by měl u výrobců SSD uspět.

Zdroj: bit-tech

Byl pro vás článek přínosný?