Hlavní navigace

První notebook s Mini LED displejem: 4K a 240zónové podsvícení pro DisplayHDR 1000

27. 12. 2019

Sdílet

Nejšpičkovější herní monitory dneška mají tzv. FALD (full-array local dimming) podsvícení s 384 zónami, s nimiž se dá v části obrazovky snížit jas při HDR zobrazení – to je u LCD nutnost, pokud se má dosáhnout vysokého dynamického rozsahu s jasem třeba až 1000 cd/m². Toto podsvícení je hodně komplikované a drahé, ale nyní se něco podobného poprvé dostane i do notebooků. Díky technologii MiniLED, kdy jsou zóny realizované samostatnými podsvěcovacími diodami, se totiž lokálně stmívatelné podsvícení dostává i do panelů pro notebooky – první na trhu takto vybavený by zřejmě měl být MSI Creator 17.

Tento notebook bude odhalený po novém roce na CES 2020, ale výrobce už ho představil předběžně teď, jak je to často zvykem. Půjde o stroj o úhlopříčce 17 palců v relativně nízkém provedení. MSI v tiskové zprávě neuvádí použitý procesor, ale asi by mělo jít o výkonnější 45W třídu, pravděpodobně bude také osazeno samostatné GPU. MSI uvádí, že Creator dostane „to nejnovější“ v oblasti GPU a CPU, takže by teoreticky mohlo jít i o nějaký nový hardware, který bude teprve na CES odhalen.

Ovšem samotný displej už charakterizován je. Jak už bylo řečeno, půjde o jednu z prvních Mini LED obrazovek v noteboocích a má dosahovat podobné obrazové kvality jako highend herních monitorů (i když takto v notebooku možná je smyslem spíš tvorba obsahu, minimálně tedy soudě dle jména počítače).

LCD bude mít rozlišení 4K s podporou HDR standardu DisplayHDR 1000 – tedy jas až 1000 cd/m² pro HDR obsah. Podsvícení je díky technologii Mini LED lokálně stmívatelné, a to až v 240 zónách. To není zas tak mnoho – méně než u FALD panelů, které ovšem také mají větší úhlopříčky. Zóny by mohly být například v uspořádání 24 × 10 nebo 20 × 12.

Současně bude panel také mít široký gamut – má pokrývat 100 % barevného prostoru DCI-P3 (a přepnout se bude dát i do režimu Display P3). Jakou technologii používá samotná matrice, nebylo řečeno, pravděpodobně ale IPS. Případná podpora G-Sync/FreeSync či vyšších frekvencí taktéž zatím nebyla zmíněna, takže jde pravděpodobně o standardně 60Hz panel.

KL24

Notebook s takto kontrastním a jasným panelem a doufejme také barevným podáním (mimo široký gamut také doufejme LCD bude správně kalibrováno) by měl umožňovat tvorbu HDR obsahu bez kompromisů či problémů daných nesprávným zobrazením. Přirozeně také půjde o revoluci pro konzumaci takového obrazu na notebooku, pokud si pro tyto činnosti ovšem někdo takový nejspíše dost drahý laptop pořídí.

Creator 17 bude mít ovšem i některé další vymoženosti. Pro fotografy bude například vybaven čtečkou karet SD typu UHS-III (tento standard umožňuje rychlost čtení až 624 MB/s). Ve výbavě bude Thunderbolt 3 umožňující nabíjení připojených zařízení (až 27 W) a také obrazový výstup USB-C, který má podporovat monitory s rozlišením 8K, což opět dnes asi prakticky žádný notebook neumí (minimálně takový, který nemá DisplayPort 1.4).

Galerie: MSI Creator 17, notebook se 240zónovým Mini LED HDR displejem

Byl pro vás článek přínosný?